Casa londoneza de licitatii Bonhams a vandut unul dintre costumele purtate de actorul Christopher Reeve in seria de filme ce l-a facut celebru pentru suma de 8000 de lire sterline (12.468 de euro).  Omul de otel. Cu mai bine de 30 de ani in
Casa londoneza de licitatii Bonhams a vandut unul dintre costumele purtate de actorul Christopher Reeve in seria de filme ce l-a facut celebru pentru suma de 8000 de lire sterline (12.468 de euro).  Omul de otel. Cu mai bine de 30 de ani in urma, Chrisopher Reeve imbraca pentru prima oara costumul personajului ce avea sa-i imprumute si lui o parte din renumele pe care si-l cistigase in rindul publicului american. Creat in 1932 de scriitorul american Jerry Siegel si desenatorul canadian Joe Shuster, Superman avea sa se loveasca mai intai de reticenta unui numar de publicatii pina cand, sase ani mai tarziu, sa-si povesteasca primele aventuri in numarul 1 al revistei de benzi desenate Action Comics si sa cucereasca un public ce abia isi revenise din criza economica ce marcase finele deceniului doi si a carei determinare de a infrange acum orice obstacol parea sa-l intruchipeze. De altfel, una dintre influentele mai putin cunoscute pe care cei doi creatori ai personajului, Siegel si Shuster, ambii evrei de origine, le-au marturisit, isi afla radacina in insasi cultura iudaica, iar numele Kal-El, pe care Superman il avea pe planeta sa de origine inseamna "trimisul Domnului" (sufixul a€žel" - "al Domnului" - intalninduse in denumirile ingerilor, Gabri-el, Ari-el etc.). Printre alte influente notabile pot fi aduse in discutie pe de o parte personajul Robin Hood intruchipat in epoca de Douglas Fairbanks senior, dar si filmul "Metropolis", semnat de Fritz Lang si in onoarea caruia, a€žparintii" lui Superman vor denumi astfel orasul de fictiune in care-si vor plasa personajul. Speculand, numerosii "exegeti" au facut chiar o paralela intre Superman si Ãœbermensch-ul lui Nietzsche, improbabila insa intr-o epoca in care filosoful german fusese confiscat de miscarea nazista.  Odata cu vremurile. In reviste sau filme de animatie, in salile de cinema sau pe micile ecrane si chiar intr-un musical, Omul de otel avea sa-si castige de partea sa intreaga suflare americana pina cand, in 1948, Kirk Alyn devine primul actor ce va imbraca pentru marele ecran inonfundabilul costumul in doua serii astazi putin cunoscute, "Superman" (1948) si "Atom Man vs. Superman" (1950). Ii va urma George Reeves intre 1951 si 1958 cu peste 100 de episoade turnate pentru televiziune. Ca in aventurile sale, insa, Superman va face inconjorul planetei abia in 1978, odata cu filmul a€žSuperman", in regia lui Richard Donner, ce-l va consacra pe Chrisopher Reeve si care va aduce dupa sine nu mai putin de trei continuari pina in 1987. Astazi, la aproape trei ani de la moartea, pe 10 octombrie 2004, a actorului ce a ramas in istoria cinematografului ca Superman prin excelenta, Omul de otel nu mai este un personaj de benzi desenate. Este industie. Iar depasirea cu peste 2000 de lire sterline a castigului estimat de casa de licitatii Bonhams sta si ea (umila) marturie.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.