Aditivul alimentar guma guar (E 412), folosit de obicei ca emulsificator si stabilizator, poate fi folosit ca ingredient benefic sanatatii pentru scaderea colesterolului.

Nenumarate studii isi concentreaza atentia asupra potentialului acestui aditiv alimentar si a altor hidrocoloizi ca ingrediente benefice sanatatii. Nivelul ridicat al colesterolului si hipercolesterolemia sunt cauzatoare de multe boli, in special cardiovasculare, ceea ce a dus pana acum la aproximativ 50% din totalul numarului de decese din Europa.


DIETA. Cercetatorii au descoperit "chapaties", o dieta care provine din Asia de Sud si contine faina alba contopita cu guma guar, mazare si linte, in diferite combinatii. Continutul cel mai mare din fibra, 35,3% al fainii, a fost obtinut in urma adaugarii gumei guar la un nivel de 30%. Guma guar, o fibra alimentara solubila in apa, este obtinuta din semintele unei plante guar gasita in India si in SUA. Datorita nivelului mare de vascozitate, guma poate fi hidrolizata pentru a avea un efect psihologic si este folosita in bauturi.