Nici nu se poate un serviciu mai mare facut dreptei! Si asa multi detesta stinga caviar.

E adevarat, e vorba de stinga franceza si nici nu stiu daca cuvintul divort este cel mai potrivit in cazul unui concubinaj! Oricum, principala pierdere colaterala a dublului esec al socialistilor francezi la alegerile de anul acesta pare sa fie desfacerea legaturilor dintre fosta candidata la presedintie si (inca) secretarul general al PS, dl François Hollande. Cei doi erau prieteni din scoala, intretineau o relatie de concubinaj de vreo 30 de ani, umplusera casa de copii si, in toata aceasta vreme, au facut si politica de stinga la cel mai inalt nivel. Dar, pe cind se anuntau rezultatele alegerilor parlamentare, in direct si la o ora de virf, dupa formula consacrata la noi inca din 1990, dna Royal a anuntat ca-l da pe concubin afara din casa, "sa-si traiasca relatia romantica" in alta parte, cu vorbele dumisale, i-a urat si fericire, insa amenintind ca va candida la postul pe care impricinatul il ocupa in partid!

Relatia dlui Hollande cu jurnalista de la "Paris Match" e notorie si e remarcabil ca presa franceza n-a utilizat informatia in campania electorala. De altfel, ne amintim ca e o presa discreta cind e vorba despre "ratiuni de stat", cum a fost cazul fiicei ilegitime a lui Mitterrand, dar si in multe alte situatii. Foarte diferita de presa noastra, care nu se sfieste sa-ti produca amante cind macar nu visezi! Iar daca visezi, ai si prins prima pagina si prime time-ul jurnalelor!

Nu cred ca "relatia romantica" este cauza despartirii, ca aceasta are o cauza politica ce tine insa de caracteristici structurale ale dnei Royal. In ciuda numelui, d-sa este o persoana extrem de ambitioasa, arivista, care nu suporta sa fie contrazisa si complet lipsita de umor. In campania pentru prezidentiale, totul a mers uns pina cind dl Sarkozy a luat avint in sondaje - imediat, candidata socialista s-a enervat, a facut crize inclusiv in dezbaterea televizata, ceea ce a decis invingatorul. S-a controlat cit a putut pe parcursul parlamentarelor, dar s-a inecat precum tiganul la mal, chiar daca infringerea n-a fost asa dura cum estimau sondajele.

Acum, dna Royal anunta candidatura la sefia PS-ului. Nici nu se poate un serviciu mai mare facut dreptei! Si asa multi detesta stinga caviar. Un lider fara umor, evident antipatic majoritatii electorale, ar pune cruce partidului.

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi.