Actiunile SIF Muntenia s-au majorat cu 6,49%, SIF Oltenia cu 5,82%, SIF Moldova cu 5,71%, iar SIF Banat-Crisana cu 5,67%.

Societatile de investitii financiare (SIF) au crescut in sedinta bursiera din 21 iunie in medie cu 5,77%. Cresterea s-a datorat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a emis o decizie prin care permite investitorilor mari sa evite pragul maxim de detinere de 1%. CNVM sustine ca societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le gestioneaza. ĄPractic, fiecare SAI administreaza mai multe fonduri de investitii. Daca pina acum toate fondurile de investitii administrate de o SAI puteau detine maximum 1% din actiunile SIF-urilor, acum fiecare fond va putea detine in fapt maximum 1%", ne anunta Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

In sedinta bursiera de ieri, indicele BET-FI (cel al SIF-urilor) a atins un nou maxim istoric de 78.512 puncte, in crestere cu 24,6% fata de inceputul anului. Tot maxim istoric au inregistrat si ceilalti doi indici bursieri, adica BET (indicele celor mai lichide 10 companii - in crestere cu 14,45% fata de finalul anului 2006), respectiv BET-C (indicele tuturor companiilor listate la BVB - in crestere cu 24,97%).

Pe piata fondurilor mutuale exista mai multe societati de administrare a investitiilor care gestioneaza doua-patru fonduri. E vorba despre Certinvest (patru fonduri), BCR Asset Management (trei fonduri), BT Asset Management (trei fonduri), Pioneer Asset Management (trei fonduri), Raiffeisen Asset Management (doua fonduri), SAI Star Asset Management (doua fonduri) si altele. Practic, aceste societati de administrare a investitiilor vor putea detine la fiecare SIF maximum 1% din actiuni pe fiecare fond in parte, ceea ce va mari cu siguranta cererea de actiuni la SIF-uri.

Potrivit legii, o societate de investitii financiare nu poate cumpara de pe bursa actiuni la alte SIF-uri. In schimb, fondurile mutuale pot. Asa ca mai nou pe piata se poarta de catre SIF-uri investitia in fondurile mutuale. Astfel, ele pot investi in propriile lor actiuni. ĄPrin lege nu putem, ca SIF, sa cumparam actiuni la alte SIF-uri. Dar in schimb investim in fonduri mutuale. Si am investit citeva milioane de euro. Mai ales ca randamentul titlurilor a fost unul bun", ne-a declarat Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, cea care administreaza activele societatii SIF Muntenia.