Numarul toxiinfectiilor alimentare a crescut foarte mult in ultima perioada. Igiena adecvata la locul de preparare si consumarea alimentelor este absolut obligatorie.

Salmonella este una dintre bacteriile cele mai raspandite. De cele mai multe ori se gaseste in carnea de pui, in laptele si in ouale proaspete. Mancarea gatita sau dezghetata care nu este consumata imediat prezinta si ea riscul producerii de salmoneloza. Pentru a evita aparitia salmonelozei este foarte important sa ne spalam pe maini de fiecare data cand intram in contact cu alimentele.  

Atunci cand mergeti sa mancati intr-un local, asigurati-va pe cat posibil ca acolo se respecta normele de igiena. Pe timpul verii cazurile de salmoneloza cresc alarmant, asa incat este nevoie de o atentie deosebita in privinta alimentelor pe care le consumam.

EFECTE. Toxiinfectia alimentara cu Salmonella se manifesta prin febra, voma, diaree, dureri in epigastru, stare generala proasta, perioada de incubatie variind intre 6 ore si 2 zile, in functie de rezistenta organismului. Prin administrare de medicamente in timp util, dublat de un proces de reechilibrare hidrica si minerala, boala este tratabila. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu aceasta bacterie sunt copiii, persoanele varstnice si cele cu sistemul imunitar slabit. De obicei, simptomele de salmoneloza dispar de la sine, insa exista si cazuri in care pot aparea complicatii. Una dintre ele este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce in timp la aparitia artritei cronice.

Alimentele infestate cu Salmonella nu pot fi recunoscute, avand un miros normal, ceea ce face mai greu evitarea contaminarii.
dr. ing. Gabriela Berechet