Rectificarea bugetara va fi discutata saptamana viitoare in Guvern, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Sebastian Vladescu, tinta deficitului bugetar urmand sa fie redusa cu 0,2%, la 2,6% din PIB.
Mi
Rectificarea bugetara va fi discutata saptamana viitoare in Guvern, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Sebastian Vladescu, tinta deficitului bugetar urmand sa fie redusa cu 0,2%, la 2,6% din PIB.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian (foto), a precizat ca tinta de deficit bugetar va fi diminuata, prin rectificare, de la 2,8% din PIB, la 2,6% din PIB, iar estimarile privind alte tipuri de calcule conforme metodologiei Eurostat sunt de 0,35%, astfel ca Romania se va incadra in deficitul stabilit prin tratatul de la Maastricht. Potrivit oficialului MEF, prin rectificare nu vor fi diminuate multe cheltuieli, urmand sa fie adaugate o serie de venituri, legate in special de impozitul pe profit si taxarea microintreprinderilor. Vosganian, a aratat, inca de la finele lunii mai, ca rectificarea este obligatorie pentru ca trebuie sa raspunda solicitarii Comisiei Europene de a demonstra ca deficitul nu va depasi in acest an 3% din PIB, nivel maxim stabilit prin criteriile de la Maastricht. Anul trecut, deficitul bugetar calculat conform metodologiei sistemului european de conturi (European System of Accounts - ESA '95) a fost de 6,5 miliarde de lei, echivalentul a 1,9% din PIB. Procentul este superior celui de 1,7%, anuntat de autoritati, dar calculat pe baza unei metodologii diferite. Pentru acest an, Guvernul a stabilit un plafon al deficitului bugetar de cel mult 2,8% din PIB. Anul trecut, limita a fost de 2,5% din PIB, dupa ce Guvernul a majorat tinta de deficit de doua ori, de la un nivel initial de 0,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura. Bugetul general consolidat a revenit pe excedent la finele lunii aprilie, inregistrand un surplus de 1,337 miliarde de lei, reprezentand 0,3% din PIB, rezultat din venituri de 37,727 miliarde de lei si cheltuieli de 36,389 miliarde de lei.
Despagubiri in bani, din toamna
Primele despagubiri sub forma de bani prin Fondul Proprietatea vor fi acordate celor care opteaza pentru aceasta varianta, incepand cu 1 octombrie, a declarat, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. "Ordonanta de urgenta este in linii mari finalizata. Am primit avizul de la Ministerul Justitiei si AVAS. Vineri (astazi-n.r.), am putea primi avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. S-ar putea sa intre luni in sedinta pregatitoare, astfel incat miercuri sa avem ordonanta", a spus Vosganian. El a aratat ca despagubirile vor fi acordate in maximum doi ani, din dividendele aferente anilor 2005 si 2006. Proiectul de ordonanta Fondul Proprietatea prevede un nivel maxim al despagubirilor in bani de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei. Potrivit proiectului, optiunea este exlusa in cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai multi mostenitori. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.