Primii despagubiti din Fondul Proprietatea vor fi cei cu solicitari de sub 500.000 de lei.

Proiectul de lege privind functionarea Fondului Proprietatea va fi adoptat miercuri prin ordonanta de urgenta, urmind ca primii despagubiti sa primeasca bani incepind cu 1 octombrie, a declarat ieri ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

"Proiectul de lege al Fondului Proprietatea va intra miercuri spre adoptare la Guvern. Va fi trecut prin ordonanta de urgenta", a spus ministrul.

El a precizat ca incepind cu 1 octombrie se vor acorda primele sume de bani lichizi, conform solicitarilor celor care opteaza pentru aceasta varianta. Insa in aceasta etapa se vor achita doar despagubirile de pina la 500.000 de lei (156.000 de euro). Plata se va face in maximum doua transe anuale. Vosganian a mai spus ca solicitarile de 50-60.000 de euro se vor achita integral, incepind cu data mentionata.

Premierul Tariceanu a declarat la ultima sedinta de Guvern ca Vosganian nu a prezentat forma finala a actului normativ, dar a cerut sprijinul Parlamentului pentru acest proiect, pentru ca „statul roman risca sute de procese cu fostii proprietari".

Conform proiectului de ordonanta de urgenta, Cancelaria primului-ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 drept solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.