Operatia de transplant a durat sapte ore si a fost realizata de o echipa de medici condusa de doctorul Mihai Lucan, seful Institutului. "Anul trecut, un medic japonez a vorbit la Hong Kong despre o astfel de posibilitate de transplant partial, dar nu
Operatia de transplant a durat sapte ore si a fost realizata de o echipa de medici condusa de doctorul Mihai Lucan, seful Institutului. "Anul trecut, un medic japonez a vorbit la Hong Kong despre o astfel de posibilitate de transplant partial, dar nu exista nici un material publicat pe aceasta tema", a declarat, ieri, pentru Mediafax, Lucan. Potrivit acestuia, rinichiul mamei a fost prelevat, dar nu a fost transplantat copilului deoarece era prea mare, astfel incat medicii l-au sectionat in doua bucati, dintre care una a fost transplantata bolnavului. Medicii sustin ca au avut noroc si au putut realiza aceasta procedura deoarece rinichiul era irigat de doua artere si a putut fi sectionat. "Una dintre bucati, cea din partea de sus, vasculariza 60% din rinichi si aceasta parte a si fost transplantata baietelului. Inainte de operatie, am facut simulari pe calculator. Am facut, asadar, o operatie virtuala cu ajutorul computerului tomograf", a afirmat Mihai Lucan. Acesta sustine ca la nivel mondial 16 la mie dintre bebelusi se nasc cu insuficienta renala. Micutul operat, Alexandru, era din Bucuresti si facea dializa de sase ori pe zi inca de la varsta de noua luni, fiind dezvoltat doar cat un copil de un an si jumatate. Mama sa a implinit 27 de ani chiar in ziua operatiei, iar ieri atat ea, cat si micutul se simteau bine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.