In sesizarea trimisa Consiliului, Saguna precizeaza ca este vorba de un control pe care Curtea de Conturi l-a facut cu privire la organizarea si desfasurarea unei licitatii nationale, la Ministerul Sanatatii, in 2002, pentru achizitionarea de produse
In sesizarea trimisa Consiliului, Saguna precizeaza ca este vorba de un control pe care Curtea de Conturi l-a facut cu privire la organizarea si desfasurarea unei licitatii nationale, la Ministerul Sanatatii, in 2002, pentru achizitionarea de produse contraceptive. Presedintele Curtii de Conturi a adaugat ca, in urma acestui control, s-a constatat savarsirea unor abateri, dar nu a putut fi stabilit daca s-ar fi cauzat un prejudiciu determinat sau determinabil. "Desi actele puse la dispozitie puteau constitui o baza temeinica pentru organele de urmarire penala pentru desfasurarea cercetarii penale, cercetare cu ocazia careia Parchetul era singurul abilitat legal sa stabileasca daca in cauza s-a savarsit vreo infractiune producatoare de prejudiciu in dauna Ministerului Sanatatii, DNA a declansat o corespondenta cu conducerea Curtii de Conturi pe un ton si in niste conditii cel putin ciudate, solicitand Curtii reverificarea celor constatate(...)", se mai mentioneaza in documentul trimis CSM. Saguna a mai aratat, in sesizare, ca dupa ce Curtea de Conturi a facut din nou verificari, organele de urmarire penala, "in loc sa-si reconsidere pozitia in relatia cu Curtea de Conturi, au adoptat o atitudine de forta". Potrivit lui Saguna, atitudinea DNA a "imbracat aspecte mult mai grave" in data de 14 iunie, cand procurorul Emilian Eva a efectuat, cu un mandat de la judecator, o perchezitie la Curtea de Conturi. Saguna a sesizat atat conducerea Camerei Deputatilor cat si pe cea a Senatului in legatura cu "abuzurile savarsite de DNA".
Perchezitia de la Curtea de Conturi, "un abuz"
Conducerea Camerei Deputatilor a considerat ca cele intamplate la Curtea de Conturi reprezinta un abuz, "un lucru grav" si o incalcare a Constitutiei. "Nu se poate face perchezitie decat cu aprobarea Biroului Permanent, deoarece presedintele Curtii de Conturi are aceleasi drepturi constitutionale cu un parlamentar", a explicat secretarul Camerei, Ioan Munteanu. El a adaugat ca, potrivit Constitutiei, controlorii de la Curtea de Conturi se bucura de inamovibilitate, asemenea judecatorilor. Potrivit lui Munteanu, nu se impunea masura perchezitiei pentru ca nici macar un salariat al Curtii de Conturi nu se afla sub ancheta penala. Conducerea Camerei a decis sa solicite si un punct de vedere al Comisiei juridice in acest caz. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.