CE BEM, CE MANCAM  
Setea nu va va fi potolita de aceasta bautura. Cafeina are efect diuretic, iar zaharoza ne fura apa.

Eticheta bauturii racoritoare carbogazoase "American Action Cola" scoate in evidenta un produs comple
CE BEM, CE MANCAM  
Setea nu va va fi potolita de aceasta bautura. Cafeina are efect diuretic, iar zaharoza ne fura apa.

Eticheta bauturii racoritoare carbogazoase "American Action Cola" scoate in evidenta un produs complet dezechilibrat nutritional: "apa demineralizata, zahar, dioxid de carbon, colorant, caramel E 150, acidifiant acid fosforic E 338, aroma, cafeina, conservant benzoat de sodiu E 211. Contine cafeina".

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare observa ca in compozitia acestui produs intra doar categoria de micronutrienti, zaharuri rafinate cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat (zaharoza), in cantitati foarte mari. De asemenea, produsul analizat contine si cafeina, a carei cantitate trebuia precizata.

ADITIVI. Sursa de fosfor, acidul fosforic E 338, trebuie luata in considerare in economia dietei zilnice. Testele de laborator efectuate au scos in evidenta faptul ca acidul fosforic produce grave tulburari hepatice si digestive. La un consum ridicat se observa stari de voma, colici abdominale, indigestie. De asemenea, conform unui studiu dat publicitatii de Academy of General Denterstry in luna aprilie, acidul fosforic din bauturile carbogazoase distruge smaltul dintilor. Nici de benzoatul de sodiu nu trebuie sa uitam, pentru ca doza maxima admisa pentru acest aditiv alimentar este de 5 mg/kg corp. E 211 are efecte daunatoare asupra organismului. Ultimele cercetari arata ca benzoatul de sodiu poate distruge ADN-ul. Colorantul E150, despre care nu stim exact ce fel de caramel este (E150a, E150 b, E150 c, E 150 d), poate produce probleme de digestie, insa specialistii fac inca teste de toxicitate pentru a sti daca permit in continuare utilizarea lui.  
Eticheta bauturii carbogazoase mai precizeaza si informatiile nutritionale: valoarea energetica medie la 100 ml de produs: 44 kcal/ 187 kj, proteine 0,0 g, glucide 11,0 g, lipide 0,0 g.

CONCLUZII. Datorita continutului ridicat de zaharoza si al cafeinei, produsul nu este indicat, mai ales, in perioadele de canicula, zaharoza furand apa celulara, iar cafeina avand efect diuretic, ne explica specialistul. Nu este indicat copiilor si persoanelor cu intoleranta la cafeina. Din cauza compozitiei sale, produsul nu este indicat diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, bolnavilor de cancer, alergicilor, suferinzilor de boli hepatice, dermatologice.


E 211
Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari. In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana este considerat cancerigen, insa la noi se foloseste in continuare. Se gaseste in foarte multe produse: sucuri, preparate din carne, lactate, condimente, produse de patiserie, bomboane. Este utilizat, pentru ca imbunatateste gustul alimentelor de calitate indoielnica.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce continutul alimentelor si bauturilor consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat sa aflati caracteristicile unui produs alimentar, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.