Dublul cistigator de la Raliul Dakar, Cyril Despres, si invingatorul de anul trecut la Red Bull Romaniacs, Michel Gau, au ajuns la sosirea uneia dintre etape inaintea arbitrilor care ii cronometrau.

Inaintea ultimei zile de concurs a celei de-a patra editii a Red Bull Romaniacs, Michel Gau, cistigatorul de anul trecut, avea un avans de patru minute fata de Cyril Despres. Joi, in ultima si cea mai grea proba, Gau a cazut insa de pe motocicleta si si-a rupt mina in mai multe locuri, astfel ca dublul invingator de la Dakar n-a avut probleme in a-si trece in palmares a treia victorie la Sibiu.

In acest an, asupra concurentilor nu s-a mai abatut furia taranilor ale caror sate au fost tranzitate, insa ei au avut de suportat deficientele organizatorice, primii ajunsi la sosirea penultimei etape, Gau si Despres, avind surpriza sa constate ca arbitrii Federatiei Romane de Motociclism nu sint prezenti la finis. Timpii au fost cronometrati de ofiterul de presa al concursului, care se afla acolo pentru interviuri. Cei vinovati si-au justificat intirzierea prin faptul ca a fost estimata gresit ora de sosire de catre cei care au configurat traseul, insa Despres a fost totusi intelegator: „Am mai patit-o si anul trecut, in raliul Braziliei. E o competitie cu 500 de concurenti la motociclism si auto. Nimeni nu e perfect, nici eu. Dar toata lumea face greseli. Eu am fost putin cam rapid, nu se asteptau ca noi sa ajungem la 12.30, ci la ora 13.00, dovada ca ei au venit atunci". De altfel, reprosurile pe care campionul francez le-a adus organizatorilor au fost exprimate foarte elegant: „Sint sigur ca organizatorii, daca doreau sa faca o cursa normala sau una usoara de doua ore, ar fi fost perfect, dar ei au dorit sa il lase pe concurent sa fie satisfacut cit mai mult de competitie. Din aceasta cauza au fost si citeva greseli in ultimele zile. Nu e vina marcajelor sau a traseului, ci a citorva oameni care poate au venit aici in vacanta ca sa ajute. Nu stiu cum sa se comporte la o cursa internationala precum aceasta".

Cit priveste comparatia cu Raliul Dakar, Despres a fost transant: „Nu se poate compara pregatirea pentru Dakar cu cea pentru Romaniacs. Daca te duci in alergare sa cumperi o piine de la un magazin, asta nu inseamna ca este un antrenament bun pentru un maraton. La fel si aici". Despres a cistigat pina acum trei dintre cele patru editii ale Red Bull Romaniacs, in timp ce romanul Emanuel Gyenes, aflat la prima participare la clasa profesionisti, s-a clasat in final pe locul 10, din 19 concurenti.

Maniacii in lupta cu natura, pe www.cotidianul.ro/select Cyril Despres, stapinul naturii dezlantuite Dublu campion in nisipurile Dakarului, francezul s-a impus categoric prin noroaiele si bustenii de la Romaniacs.

Batut anul trecut la Red Bull Romaniacs de catre compatriotul sau Michel Gau, francezul Cyril Despres a avut de furca si in 2007 cu acesta, pina in ultima zi de concurs. "Din pacate, Michel a prins o bucata de lemn si a cazut de pe motocicleta. Si-a rupt bratul drept, dar totul va fi bine. Sintem concurenti, dar in primul rind sintem prieteni", avea sa declare la finalul intrecerii Despres, care a stat un sfert de ora alaturi de rivalul sau, pina la sosirea echipei medicale, riscindu-si prima pozitie in clasamentul general. In cadrul aceleiasi etape, Cyril a mai pierdut timp pretios la traversarea unei vai. "La trecerea printr-un riu am pierdut 15 minute, pentru ca motorul a refuzat sa porneasca. Am «inotat» cu motocicleta si a trebuit sa scot apa din carburator. Timpul se scurgea si nu mai stiam pe ce pozitie ma aflu, astfel ca am fortat pina la final", a mai declarat dublul cistigator al Dakarului, care s-a impus de o maniera categorica la Sibiu, avind un avans de 38 de minute fata de al doilea clasat, germanul Gerhard Forster. La "profesionisti", cel mai bine clasat roman a fost Emanuel Gyenes, al 46-lea in Dakar 2007, care a incheiat la zece ore de lider si s-a pozitionat al noualea. Viitori participanti la Dakar, Romeo Duicu si Alex Girbacea au incheiat pe locul sapte la clasa "experti", experienta dupa care se gindesc deja la cursa din desert. "Ca grad de dificultate din punct de vedere tehnic nu putem compara Romaniacs cu Dakar, dar ca anduranta sint pe aproape", a spus Duicu, a carui urmatoare tinta este Raliul Faraonilor, programat in septembrie in Egipt.