Este greu de spus daca Linda Bower corespunde sau nu imaginii tipice despre femeia de afaceri americanca atat timp cat tot ce ai la dispozitie sunt cateva clisee ce parvenite prin filmele cu eticheta Made in USA. Cert este insa ca, odata ce-i stai in

Este greu de spus daca Linda Bower corespunde sau nu imaginii tipice despre femeia de afaceri americanca atat timp cat tot ce ai la dispozitie sunt cateva clisee ce parvenite prin filmele cu eticheta Made in USA. Cert este insa ca, odata ce-i stai in fata, ajungi sa uiti de stereotipuri si sa vrei sa cunosti cu adevarat persoana care se ascunde in spatele scurtului profil creionat de dinainte. Linda Bower, Director Custom Solutions in cadrul Wilson Learning Europa, reputat autor, vorbitor si consultant in domeniul imbunatatirii performantelor individuale. A publicat peste 100 de articole in publicatii de business din Portugalia, Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, subiectele abordate in aceste articole fiind legate intotdeauna de oamenii din spatele afacerilor. Naturaletea cuvintelor si a gesturilor sale nu fac decat sa te ajute in trecerea de barierele pe care, la astfel de intalniri de afaceri, arareori le poti inlatura. Ideea de a te apropia de publicul in fata caruia urmeaza sa vorbesti, facand pur si simplu cunostinta cu oamenii, e un "truc" la care, desi deloc savant, nu multi vorbitori de profesie apeleaza in mod obisnuit. Cu atat mai putin o femeie-consultant aflata la prima sa vizita intr-o tara atat de diferita cum este Romania, fata de SUA.

Dupa 5 zile in Romania, nu mai voia sa plece

Dupa cateva ore bune petrecute incercand sa afle ceva mai mult despre tara noastra inainte de a veni aici, concluzia pe care ne-a impartasit-o nu face decat sa confirme "teoria" sa, conform careia trebuie sa vezi intotdeauna dincolo de aparente si sa acorzi atentie oamenilor din spatele lor - "datelor istorice si ghidurilor de calatorie le lipsesc acel sentiment de a fi cu adevarat intr-un loc, in mijlocul oamenilor". Prima sa impresie asupra Capitalei i-a depasit asteptarile: "Bucurestiul era plin de energie, inca mai interesant si mai frumos decat ceea ce vazusem in ghidurile de calatorie". Entuziasmul este aproape cel al unui copil: "Am petrecut o minunata dupa-amiaza de duminica la Muzeul Satului (si la magazinul de daruri!)", ne-a spus. La aceasta, a adaugat: "Eu l-as considera cel mai bun parc tematic pe care l-am vizitat vreodata, inclusiv in America. Era foarte bine conceput si intretinut - as fi vrut sa stau mai mult. Daca as trai in Bucuresti, acolo mi-as tine toate intalnirile de afaceri!".
Un alt motiv de admiratie pentru Linda Bower a fost, bineinteles, si mancarea romaneasca, alaturi de vinurile specifice, motiv pentru care nu s-a sfiit sa ne spuna: "Personal, nu ma confrunt cu pericolul obezitatii in America, dar cred ca in Romania m-as confrunta!". Toate acestea au facut ca, la sfarsitul vizitei sale, sa regrete ca nu a putut ramane mai mult timp aici: "Am petrecut in tara numai cinci zile si nu mai vroiam sa plec!", ne-a declarat. "Totusi, ma tem ca (Bucurestiul) ar fi renuntat deja la prea mult din aerul sau unic romanesc in favoarea agresivelor companii multinationale care avanseaza prea repede", a tinut sa mentioneze. O temere care ar putea parea ciudata majoritatii romanilor, pentru care adaptarea la valorile occidentale este un deziderat, chiar si atunci cand aceste valori sunt destul de indoielnice.

"Falimentul emotional": un pericol real al muncii fara placere

Despre impresia pe care i-a creat-o mediul de afaceri romanesc in scurta interactiune pe care a avut-o cu tara noastra, Linda Bower a subliniat efectul destructiv pe care l-ar putea avea asupra vietii individuale adoptarea unui ritm de viata extrem de alert. "Am observat ca oamenii mergeau de colo-colo vorbind la telefoanele mobile, incercand din rasputeri sa fie productivi intr-un spatiu cat mai mic posibil. Ma ingrijoreaza acest lucru, pentru ca poate duce la un "faliment emotional" atunci cand procesul de a trai si de a face afaceri nu ne face placere", ne-a explicat Bower.
In ceea ce priveste mentalitatile oamenilor din mediul de afaceri din tara noastra, reprezentanta Wilson Learning ne-a declarat ca acestia vorbesc in mare parte despre chestiuni precum competivitatea pietei de munca, cifre de afaceri si lipsa de experienta a autohtonilor in roluri esentiale de business. "Am auzit atat romani, cat si serbi, vorbind cu ingrijorare despre faptul ca oamenii nu inteleg ca, de fapt, capitalismul inseamna munca din greu, atat din partea angajatilor individuali, cat si din partea patronilor", a explicat Bower.
"Din perspectiva mea", ne-a aratat aceasta, "chestiunea cea mai presanta pentru oamenii de afaceri romani, mai ales pentru manageri, consta in faptul ca trebuie sa treaca de la o abordare comunista a motivarii si a implicarii angajatului la una de tip capitalist. Acest lucru este urias, deoarece schimba toate asteptarile reciproce anterioare, ca si insusi scopul comunicarii dintre manageri si angajati".

"Folosesc pana la ultima picatura din experienta mea"

Privitor la atributiile pe care le indeplineste Linda Bower in calitate de Director Custom Solutions, aceasta ne-a declarat: "Intr-adevar, este un rol unic. Principala mea responsabilitate este sa sustin consultantii partenerii Wilson Learning atunci cand se adreseaza unor nevoi specifice ale clientilor. Ma implic personal intr-o relatie cu organizatia clientului in cele mai complexe situatii".
Pentru a pregati consultantii Wilson Learning, Bower se foloseste de materialele companiei si le adapteaza pentru cazul specific al fiecarui client, adaugand anumite activitati si instrumente de invatare. "Folosesc pana la ultima picatura din experienta mea de 20 de ani in cadrul Wilson Learning pentru acest rol. Articolele de business pe care le-am publicat sunt tocmai rezultatul lucrului la acest punct critic de convergenta a problemelor clientului cu materialele de invatare", a precizat aceasta.

"Da, m-as muta in Romania, din mai multe motive"

Despre rolul specific pe care ar trebui sa-l aiba consultanta in afaceri in Romania, Bower este de parere ca este vorba "de a ajuta tara sa invete niste lectii fara a fi nevoita sa treaca prin efortul initial care a fost necesar pentru producerea lor". Felul in care sunt aplicate aceste lectii insa este un alt motiv de teama pentru reprezentanta Wilson Learning: "Ma ingrijoreaza faptul ca serviciile de consultanta furnizeaza sfaturi si produse fara a aprecia cultura si perspectiva unice ale Romaniei". In acest sens, Bower a sustinut: "La ora actuala, cultura romaneasca este distrusa de influxul de interese capitaliste. Sper insa ca, in cativa ani, romanii vor gasi un mod de a reflecta la ceea ce au invatat de la alte tari si de a integra intr-un fel ceea ce au invatat. Cele mai bune servicii de consultanta ii vor ajuta sa faca acest lucru".
Intrebata daca ar fi dispusa sa se mute in Romania in cazul in care atributiile sale ar necesita acest lucru, Linda Bower declara cu fermitate: "Da, m-as muta in Romania, din mai multe motive". "Sunt fascinata de pozitia ei in istorie, m-am simtit foarte bine alaturi de oameni, mi-a placut mancarea si imi doresc extrem de mult sa explorez peisajele si istoria Romaniei", a subliniat reprezentanta Wilson Learning, cu o precizare insa: "Singura mea ezitare e aceea de a trai intr-un oras de marimea Bucurestiului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.