O importanta licitatie pentru alocarea unor fonduri Phare de cateva milioane de euro a fost anulata. Castigatorul declarat avea cel mai mare pret. Printre participantii la aceasta licitatie se afla si subsidiarele din Romania ale firmelor BULL din
O importanta licitatie pentru alocarea unor fonduri Phare de cateva milioane de euro a fost anulata. Castigatorul declarat avea cel mai mare pret. Printre participantii la aceasta licitatie se afla si subsidiarele din Romania ale firmelor BULL din Franta, cu BULL Romania SRL, si S&T din Austria, cu S&T Romania SRL, una dintre cele doua beneficiind de avantaje incorecte. Unii dintre participanti considera ca rezultatul oficial a fost tergiversat in mod inutil, pentru a favoriza cele doua firme participante din Franta si Austria.
O importanta licitatie pentru alocarea unor fonduri Phare de cateva milioane de euro a fost anulata deoarece castigatorul declarat avea cel mai mare pret, dupa cum a afirmat ieri Carmen Rosu, de la Oficiul de Plati si Contractare Phare. Licitatia avea ca obiect achizitia de softuri pentru gestionare documente, portal corporatist si servicii publice catre cetatean, valoarea fondurilor aflate in joc fiind de circa cinci milioane de euro. Astfel, informatii detinute in exclusivitate de reporterii ZIUA de Iasi demonstrau ca printre participantii la aceasta licitatie se afla si subsidiarele din Romania ale firmelor BULL din Franta, cu BULL Romania SRL, si S&T din Austria, cu S&T Romania SRL, una dintre cele doua beneficiind de avantaje incorecte. Conform datelor obtinute in cursul zilei de ieri, dupa prima evaluare a ofertelor, a fost declarata castigatoare subsidiara din Romania a firmei franceze, care avea pretul cel mai mare dintre toti ofertantii. Din acest motiv, prima evaluare a fost anulata recent, urmand sa fie organizata o alta in cel mai scurt timp. Noul presedinte al comisiei de evaluare a fost numit Gabriel Varnaiote, acesta fiind insarcinat sa refaca etapa de evaluare a licitatiei. "Noi oferim membri nevotanti in comisia de licitatie, tocmai pentru a fi vorba despre evaluari corecte si pentru a nu da loc la specualtii. Din cate stiu este vorba despre Programul Phare 2005, in acest caz" a declarat ieri Carmen Rosu.
Prin intermediul fondurilor IPSA, SAPARD sau Phare, si in viitor fonduri structurale, Uniunea Europeana finanteaza activitati de pe teritoriul Romaniei. Aceste fonduri sunt constituite prin contributia statelor membre UE, fiind declarate a fi in beneficiul noilor state membre.
Cu toate ca motorul dezvoltarii unei economii il constituie cresterea calitativa si cantitativa a sectorului privat, in cazul proiectelor finantate prin Programul Phare - in special in domeniul serviciilor publice sau IT, sunt in principal finantate doar activitati de pe teritoriul Romaniei, dar in beneficiul companiilor europene sau al unor subsidiare ale acestora de pe teritoriul national.
Licitatia de fata a avut loc la inceputul lunii mai 2007, unii dintre participanti considerand ca rezultatul oficial este tergiversat in mod inutil, tocmai pentru a favoriza cele doua firme participante din Franta si Austria. La un moment dat au existat zvonuri conform carora castigator al licitatiei trebuia sa fie un consortiu format din subsidiarele din Romania ale firmelor franceza si austriaca, zvon infirmat ieri de Carmen Rosu.
Situatie asemanatoare si la Pascani
Reamintim ca in urma cu peste un an au existat acuzatii asemanatoare la adresa reprezentantului Oficiului de Plati si Contractare Phare, Carmen Rosu, avand ca subiect derularea unui Proiect ISPA de 19 milioane de euro privind modernizarea sistemului de distributie a apei potabile in municipiul Pascani din judetul Iasi. La vremea respectiva era vorba despre favorizarea unei firme austriece implicata in proiect. Raportul Directiei de Lupta Antifrauda (DLAF) referitor la aceste aspecte urmeaza sa fie dat publicitatii in cel mai scurt timp. Intre timp, Proiectul ISPA de la Pascani continua, dar a fost nevoie de organizarea unei alte licitatii pentru alegerea executantului lucrarilor finantate din fonduri europene.
Nu este prima data cand modul de acordare a unor fonduri europene starneste suspiciuni privind modul de alegere al castigatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.