Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti - cea mai reprezentativa organizatie de revolutionari din tara - a depus ieri la Parchetul Inaltei Curti un denunt penal impotriva presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida.
Judecatorul este ac
Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti - cea mai reprezentativa organizatie de revolutionari din tara - a depus ieri la Parchetul Inaltei Curti un denunt penal impotriva presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida.
Judecatorul este acuzat ca a savarsit infractiunea de "uzurpare de calitati oficiale", prevazuta de articolul 240 din Codul penal, prin aceea ca a continuat sa conduca Curtea Constitutionala si sa prezideze sedintele de judecata, in pofida faptului ca la 8 iunie 2007 i-a expirat mandatul de presedinte. In argumentarea acuzatiei aduse, a fost depus CV-ul lui Ioan Vida, publicat chiar pe site-ul oficial al instantei constitutionale (www.ccr.ro) in care se mentioneaza ca magistratul a fost "ales presedinte al Curtii Constitutionale la 8 iunie 2004, pentru un mandat de 3 ani". In denunt se arata ca "la data de 20 iunie 2007, Ioan Vida a prezidat, in calitate de presedinte, sedinta Curtii Constitutionale pronuntand o sentinta nelegala referitoare la constitutionalitatea prevederilor procesuale penale in materia competentei dupa calitatea persoanei (...) faptul ca sus-numitul a facut uz de o calitate pe care nu o mai avea si a indeplinit acte specifice acestei calitati oficiale, fara a avea acest drept, intrucat mandatul sau de presedinte expirase, conduce la concluzia logica ca acesta se face vinovat de comiterea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale". Fata de aceste aspecte, Asociatia 21 Decembrie 1989 solicita trimiterea in judecata a lui Vida si anularea deciziilor Curtii semnate de acesta in calitate de presedinte, dupa data 8 iunie 2007, cand mandatul acestuia a expirat.
Ninosu si Cochinescu au avut interese personale
Asociatia 21 Decembrie 1989, condusa de Teodor Maries, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a adus acuzatii dure si judecatorilor CC, Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, carora le-a imputat faptul ca nu aveau dreptul sa judece soarta dosarelor revolutiei si mineriadelor, intrucat erau direct interesati. Despre Cochinescu, revolutionarii au aratat ca acesta era in 1990 adjunct al procurorului general al Romaniei, calitate in care a redactat si trimis la TVR (prin intermediul lui Ionel Olteanu, actual deputat) o scrisoare care a fost difuzata natiunii, in care se cerea evacuarea manifestantilor din Piata Universitatii.
Judecatorul Petre Ninosu detinea in iulie 1990 un autoturism marca Ford, inmatriculat sub numarul 1 B 1616. Autoturismul apartinea in fapt fostului nomenclaturist Corneliu Manescu, al carui ginere era Ninosu. Din acest autoturism, in data de 14 iulie 1990, ar fi descins indivizi neidentificati la locuinta seniorului taranist Corneliu Coposu, pe care au atacat-o cu sticle incendiare. Coposu si sora sa, Flavia Balanescu, au reusit sa stinga incendiul, care a fost la un pas sa le transforme in scrum locuinta. Plangerile depuse imediat la Politie au ramas fara nici un efect. Anchetatorii au refuzat sa verifice cine detinea si folosea autoturismul Ford si sa-i identifice pe piromani.
Favorizarea criminalilor
Liderii Asociatiei 21 decembrie 1989 s-au declarat terorizati de Curtea Constitutionala si au acuzat ca aceasta a actionat impotriva interesului national, provocand o catastrofa nationala, in dispret fata de mortii revolutiei si ai mineriadelor, care prin jertfa lor au facut posibila aparitia institutiilor democratice, inclusiv a Curtii Constitutionale in care activeaza azi cei noua judecatori. Judecatorii CC au fost acuzati de ingerinta grava in activitatea justitiei, de favorizare a criminalilor din 1989 - 1990, dar si a cadrelor militare din SRI, MApN si Politie care sunt cercetati in ultimii ani in fel de fel de dosare de coruptie si care vor beneficia de tergiversarea solutionarii cauzelor cu inca cativa ani, atingand chiar prescrierea. "Decizia Curtii va aduce beneficii importante unor cadre militare cercetate penal in cauze in care au facut afaceri cu civili. Aceste dosare vor fi date inapoi", a afirmat George Roncea, senior al Ligii Studentilor. Roncea a conchis ca judecatorii CC sunt "expirati si nelegitimi. Un proces al comunismului sau o lege a lustratiei nu ar fi permis unor persoane atat de expirate sa stea in fruntea tarii". ( Razvan SAVALIUC)
n
Renate Weber, Fundatia pentru o Societate Deschisa
Amanare pe termen lung
Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber, a declarat, intr-un interviu acordat BBC ca prin decizia Curtii Constitutionale privind competentele procurorilor militari vom avea de-a face cu o amanare pe termen lung si foarte lung a solutionarii cauzelor.
Ea a declarat ca o decizie fireasca ar fi desfiintarea Parchetului Militar si a tribunalelor militare, deoarece exista semne de intrebare asupra independentei magistratilor militari, care sunt subordonati ierarhic si Ministerului Apararii. Totodata, Renate Weber a precizat ca decizia Curtii Constitutionale este acoperita, pentru ca, in lipsa ei, cei care se adresau Curtii Europene a Drepturilor Omului ar fi avut castig de cauza acolo. Presedintele FSD a apreciat ca cel putin un an de acum incolo vom avea de-a face cu o oprire a dosarelor, in sensul in care nu vom mai vedea o trimitere in judecata. (C.A.)
Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare
"E necesara presiunea societatii civile"
"Decizia Curtii Constitutionale era necesara si reprezinta indeplinirea unui angajament asumat in fata UE privind demilitarizarea justitiei. Materializarea in acest moment are consecinte negative asupra dosarelor privind Revolutia si mineriada din 1990. Transferul dosarelor la Parchetele civile determina noi amanari, in mare parte nejustificate, avand in vedere cercetarea indelungata inceputa in 1997 si intrerupta in mandatul lui Iliescu. Reluarea ei a fost posibila datorita plangerilor depuse inaintea alegerilor din 2004 de Asociatia 21 Decembrie si Asociatia Victimelor Mineriadelor, in baza prezentarii facute de mine in cartea "Adevarul pentru Romania" a imprescriptibilitatii crimelor impotriva umanitatii.
Este necesara o presiune puternica din partea societatii civile asupra Parchetului General, deoarece el a fost cel care a stopat cercetarea plangerii mele privind mineriada din 1990 si a celorlalte plangeri. Pana la numirea procurorului Dan Voinea nimeni nu a facut nimic. Printre cei cercetati penal si invinuiti in aceste dosare sunt multi fosti si actuali procurori din Parchetul General implicati in activitati ilegale, profund abuzive si care au actionat direct in 1989 si 1990. Cred ca este o buna ocazie pentru a se dezvalui actiunile ilegale ale acestor procurori si de verificare a prezentei in structurile Parchetului a fostilor ofiteri de Securitate. De asemenea, vom putea face o verificare si in cadrul societatii civile unde multi dintre cei care au clamat ca nu se face nimic pentru a se afla adevarul, s-au dovedit a fi informatori sau colaboratori ai fostei Securitati. Altii au trecut pe fata de partea unor reprezentanti cunoscuti ai fostei Securitati precum domnii Traian Basescu, Theodor Stolojan, Silvian Ionescu sau participanti la represiunea Pietei Universitatii". (Cristian ANDREI)
Dan Pavel, politolog
Salvarea lui Iliescu
"O asemenea decizie arata ca exista parghii prin care justitia poate fi controlata de politic la cel mai inalt nivel. De cand presedintele Traian Basescu a facut referire la cazul Iliescu si a vorbit despre un caz de genocid s-au miscat parghii nevazute, obscure. Judecatorii Curtii Constitutionale sunt numiti in mare parte pe vremea mandatului lui Iliescu si inca exista discutii privind faptul ca acestia ar fi controlati de fosta Securitate sau ca ar avea dosare. Prin aceste decizii, scade increderea oamenilor in justitie, iar aceasta reprezinta o spalare a lui Ion Iliescu si o salvare a sa". (C.A.)
Ordonante de urgenta
Teodor Maries a pus pe tapet doleantele revolutionarilor catre actuala Putere, solicitand emiterea unei ordonante de urgenta sau a unei legi, care sa stabileasca continuarea dosarelor revolutiei si de mineriadelor de catre procurorii militari care le-au instrumentat pana in prezent, ori ca procurorii militari din aceste cauze sa fie trecuti in rezerva si mutati, cu tot cu dosare, la parchetul civil. Din nefericire, solutiile propuse sunt extrem de greu de realizat. Prima varianta este blocata chiar de decizia CC, care este general obligatorie pentru viitor. Iar pentru a doua se stie ca magistratii nu pot fi mutati fara acceptul lor, in aceasta stand esenta inamovibilitatii (la judecatori) si stabilitatii (la procurori). Pe de alta parte, este greu de crezut ca magistratii militari vor accepta sa fie trecuti in rezerva si sa piarda astfel idemnizatia suplimentara de grad si functie si alte avantaje pe care le primesc de la Ministerul Apararii. Pentru ca magistratii militari sunt din punct de vedere financiar dublu subordonati, atat Ministerului Justitiei, cat si celui al Apararii. (Razvan SAVALIUC)
Asigurarile lui Kovesi
Imediat dupa conferinta de presa, liderii Asociatiei au avut o intalnire la Parchetul Inaltei Curti cu procurorul general Codruta Kovesi, care le-a dat asigurari ca dosarele revolutiei si mineriadelor vor fi rezolvate cu celeritate. "Vom constitui o echipa de anchetatori care vor lucra exclusiv pe aceste cazuri, urmand sa fie degrevati de alte sarcini", a spus procurorul general.
Codruta Kovesi a adaugat ca fiecare procuror militar va trebui sa isi faca o evaluare a dosarelor pe care le are in lucru, urmand sa se decida in ce masura va fi nevoie de disjungere. Pana la motivarea deciziei CC si publicarea ei in Monitorul Oficial, legal nu se va putea lua nici o decizie privind mutarea dosarelor de la militar la civil. Nu ar fi exclus insa ca judecatorii CC sa redacteze cat mai tarziu decizia, poate in septembrie, dupa vacanta judecatoreasca, astfel incat dosarele cu probleme sa mai stea o vreme trase pe dreapta. (Razvan SAVALIUC)
Radu Filipescu, presedintele GDS
"Consecinte grave"
"Consecintele deciziei Curtii Constitutionale sunt foarte grave si reprezinta o incercare de a stopa mersul inainte al acestor dosare importante. Sustinem punctul de vedere al lui Sorin Iliesiu, care impreuna cu presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, si avocata Asociatiei 21 Decembrie au atentionat ca este posibila o astfel de decizie a judecatorilor Curtii Constitutionale. O Curte apropiata de fostul presedinte Ion Iliescu pentru ca multi sunt numiti in perioada cand acesta se afla in fruntea statului. Trebuie vazut care sunt caile prin care efectele acestei decizii sa fie mai mici, cautam solutii pentru aceasta problema". (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.