Cotidianul britanic "Daily Mail" precizeaza ca medicii cred ca dictatorul nazist s-a ales astfel cu sifilis, boala care ar putea avea legatura directa cu nebunia acestuia. Tulburarile mentale si comportamentale ale lui Hitler, provocate de sifilis in stare avansata, ar fi putut influenta dorinta sa de exterminare a evreilor si a persoanelor handicapate.
Exista numeroase dovezi "circumstantiale" care sustin aceasta teorie, precizeaza echipa de medici, condusa de un reputat psihiatru Bassem Habeeb, de la Spitalul Hollins Park, Warrington. Acesta mai spune ca au existat mai multe aluzii la boala lui Hitler in jurnalul lui Theo Morrell, medicul personal al dictatorului. In ciuda unor importante indicii medicale si politice, teoria referitoare la sifilis nu a fost insa niciodata examinata cu seriozitate, a mai precizat dr Habeeb cu ocazia congresului anual al Royal College of Psychiatrists din Marea Britanie.
"Daca viata lui Hitler este privita din perspectiva unei persoane diagnosticate cu sifilis, poti recunoaste simptomele unei infectii care incepe sa faca ravagii de-a lungul anilor si care a pus stapanire pe mintea si trupul sau", adauga Bassem Habeeb. In acest context, este foarte posibil ca boala sa fi fost "scanteia" care a declansat Holocaustul.
In agenda politica a lui Hitler, despre care se spune ca ar fi avut relatii sexuale cu prostituata evreica la Viena, in 1908, sifilisul ocupa un loc special, Führerul dedicand acestei maladii nu mai putin de 13 pagini in cartea sa Mein Kampf. Combaterea "sifilisului, boala evreiasca, trebuie sa fie obligatia intregii natiuni germane(...). Ne vom recapata sanatatea nationala numai eliminandu-i pe evrei", scria el.
"Bizara credinta a lui Hitler ca sifilisul este o boala ereditara raspandita de evrei si care aduce cu sine nebunia si retardul mental" ar putea fi motivul pentru care dictatorul a incercat eliminarea evreilor si a celor cu retard psihic, explica dr. Habeeb. El mai spune ca aspecte, bine documentate, ale comportamentului lui Hitler si starii sale de sanatate cum ar fi frecventele schimbari de dispozitie, urticariile si tulburarile gastrice sunt manifestari ale sifilisului. Notitele din jurnalul doctorului Morrell conform carora Hitler avea puternice crize de stomac, leziuni pe piele, schimbari comportamentale pot fi considerate drept indicii ale faptului ca Führerul avea sifilis, in stare avansata. Conform dr Habeeb, expertii au explorat anterior posibilitatea ca Hitler sa fi avut sifilis, dar acestia nu au pus alaturi de simptomele bolii si manifestarile neurologice care au facut ca Holocaustul sa devina tinta comportamentului sau psihotic. "Este foarte greu sa spui cu certitudine ca asa au stat lucrurile si ca Holocaustul a avut loc din aceasta cauza. Exista multe elemente in acest sens, dar nici o dovada care sa puna capat speculatiilor. Cu siguranta insa Hitler a avut sifilis", mai spune Habeeb. "Totodata, multe figuri istorice din secolul al XIX-lea si XX au avut sifilis, dar nu au omorat totusi pe nimeni. Bineinteles, discutia ramane deschisa", conchide medicul psihiatru. Inainte de aparitia antibioticelor, sifilisul era o boala incurabila. Virusul poate exista in stare latenta in organism timp de mai multi ani si poate declansa nebunia daca boala nu este tratata. Exista istorici care sustin ca Hitler a fost scutit de serviciul militar din cauza primelor simptome de sifilis, care ulterior au disparut odata cu intrarea bolii in stare latenta. Altii sustin ca dictatorului i se administrau saruri iodate, care se prescriu de obicei in stadiul al treilea al bolii. Exista, de asemenea, pareri conform carora problemele de sanatate ale lui Hitler erau provocate de doctorul Morrell care il otravea in mod deliberat. (Camelia CIOBANU)