Canicula nu este singura care le da bataie de cap romanilor. Mai multe furtuni puternice, stirnite din nimic, au ravasit citeva zone din tara, din Ardeal pina pe litoral.

CONSTANTA

Salvamarii au arborat vineri steagul ro
Canicula nu este singura care le da bataie de cap romanilor. Mai multe furtuni puternice, stirnite din nimic, au ravasit citeva zone din tara, din Ardeal pina pe litoral.

CONSTANTA

Salvamarii au arborat vineri steagul rosu pe plaja din Mamaia, interzicindu-le turistilor sa intre in mare. Inaltimea valorilor a depasit un metru din cauza vintului puternic si a curentilor, iar pe plaja a fost o furtuna de nisip puternica.

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia, a declarat ca s-au primit avertizari meteorologice potrivit carora, in urmatoarele ore, valurile vor ajunge la inaltimi de 2-3 metri la mal. "Deja, in zona Cazino-Savoy, in nordul statiunii Mamaia, valurile au un metru inaltime, iar in urmatoarele ore vor creste pina la 2-3 metri. Turistii au inteles avertizarile noastre si au iesit din mare, neavind loc nici un incident", a declarat Gabriel Culea, cita de MEDIAFAX.

Vintul puternic, care bate cu circa 50 de kilometri pe ora, a stirnit, vineri dupa-amiaza o furtuna de nisip pe plaja din Mamaia, turistii fiind nevoiti sa plece spre adaposturi.

Si activitatea portuara a fost afectata de vintul puternic, menevrele fiind suspendate vineri, la prinz, in portul Mangalia. Comandantii navelor au fost avertizati sa intareasca legaturile la vapor si sa isi ia masuri suplimentare de siguranta.

DOLJ

O rafala puternica de vint, urmata de o ploaie care nu a durat mai mult de 30 de minute, a smuls vineri dimineata acoperisul unui bloc din cartierul Brazda lui Novac din Craiova. Furtuna s-a produs in jurul orei 5.00. "Sunt cinci pomi cazuti in cartiere din oras si trei in Parcul Nicolae Romanescu. Din fericire, nu au produs pagube materiale in rindul proprietarilor de masini. Acoperisul care a fost smuls in cartierul Brazda lui Novac era fara autorizatie si facea parte pe lista pe care o avem la primarie", a declarat viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, citat de MEDIAFAX.

Cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj au fost solicitate sa intervina pentru ridicarea unui copac cazut pe un drum european, in apropiere de Craiova. Incidentul s-a produs pe E 574, circulatia rutiera fiind blocata pe ambele sensuri timp de aproximativ 30 de minute.

HUNEDOARA

O furtuna care a avut loc in noaptea de joi spre vineri a lasat zeci de localitati din judetul Hunedoara fara curent electric, mai multe acoperisuri au fost smulse de pe blocuri, iar citeva apartamente din Valea Jiului au ramas fara ferestre. Un copac smuls din radacini de furtuna a cazut peste sediul Politiei din Petrila, distrugind mai multe tigle ale acoperisului cladirii. "Am avut noroc ca era un copac stufos si caderea a fost progresiva. Insa, in cadere, a rupt firele de la un stilp de electricitate si a lasat o parte a orasului fara curent electric", a declarat vineri Ovidiu Zaharia, comandantul Politiei Petrila.

In aceeasi noapte au fost smulsi mai multi copaci de pe raza localitatii si tiglele mai multor acoperisuri au fost sparte. Acoperisul Pietei Agroalimentare din Petrila a fost si el afectat de vijelie, o parte a halei agroalimenatre raminind descoperita.

CLUJ

Prefectura Cluj recomanda locuitorilor din judet sa inceapa sa faca rezerve de apa in recipiente, cum ar fi sticle, butoaie, rezervoare, care sa pastreze potabilitatea apei, pentru situatia in care judetul va fi afectat de seceta. "Este o actiune preventiva. La nivelul judetului Cluj nu exista inca probleme legate de seceta si de aprovizionarea cu apa, dar, preventiv, am cerut primarilor si populatiei sa aiba in vedere stocarea apei", a afirmat Tise.

HARGHITA

Fabricile de apa minerala din Harghita pot imbutelia, suplimentar, peste 100.000 de litri zilnic pentru comunitatile locale afectate de seceta, a anuntat vineri prefectul de Harghita Constantin Strujan. "Harghita poate sa intinda o mina de ajutor locuitorilor din zonele puternic afectate de seceta, care nu au apa potabila, si, in acest sens, am inaintat Ministerului Internelor o nota fundamentata privind posibilitatile imbuteliatorilor de apa minerala din judet de a-si suplimenta productia", a declarat Strujan.

In judet exista cinci fabrici de imbuteliere a apei minerale - Perla Harghitei si Kraiten la Sincraieni, Mineral Quantum la Miercurea-Ciuc, Tusnad SA si Romaqua la Borsec. "Putem face fata solicitarilor din tara, ba chiar am anticipat aceasta perioada de seceta si ne-am constituit, in acest scop, o rezerva de 22%, necontractata, iar peste doua saptamini vom fi in masura sa crestem capacitatea de productie cu inca 25%", a afirmat Ioan Mituleci, directorul fabricii de apa minerala din Miercurea-Ciuc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.