La finalul unui interviu cu primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, fost luptator, ai impresia ca n-ai vorbit cu seful unei administratii locale. Discutia de mai jos, e alocuri prelucrata, pentru a fi cat de cat inteleasa de cititori, poate fi un ex
La finalul unui interviu cu primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, fost luptator, ai impresia ca n-ai vorbit cu seful unei administratii locale. Discutia de mai jos, e alocuri prelucrata, pentru a fi cat de cat inteleasa de cititori, poate fi un exemplu.
a— Jurnalul National: Cum sa va numesc, penelistul sau peledistul Cristian Poteras?
Cristian Poteras: In acte sunt inca PNL, fiindca daca mi-as fi dat demisia as fi pierdut mandatul de primar si n-ar fi fost o solutie pentru nimeni.a— Cand va veti termina mandatul, veti trece la PLD?
Deocamdata nu este foarte clar.a— V-am vazut langa Theodor Stolojan si d-asta v-am intrebat.
In principiu da, ma mai invita si pe mine, din cand in cand, la o sedinta, dar nu iau eu decizii in PLD.

a— Ati rupt pozele cu PNL?
Da, cu filiala Sector 6.a— De ce?
Opinii total diferite, mi s-a retras in plina sedinta de consiliu sustinerea politica.a— Ce v-au reprosat?
Eu am spus ca era normal sa nu se faca referendum.a— Mai vreti un mandat la Primaria Sectorului 6?
Da, nu stiu daca-l castig.a— Dar ati facut ceva pentru a-l castiga?
Am reusit sa obtinem imprumul sindicalizat de la banci straine, e o novatie in sistemul administrativ. In jur de 60 de milioane de euro.a— De la ce banci straine?
De la cele care au si capital romanesc.a— Si ce faceti cu banii?
Infrastructura, e normal, nu? a— In acest program intra si cartierele Giulesti-Sarbi?
Si acelea, licitatiile se tin la Capitala, pentru ca este vorba despre un imprumut si pe Banca Mondiala.a— Alte zone in care se vor face investitii?
Pai toate cartierele au suportat transformari.a— Dati exemple concrete?
Mi-ar fi mai usor daca as face o vizita cu dvs. pentru a vedea cu ochii dvs. ce s-a facut.a— Adica, ati asfaltat, ati racordat zonele la reteaua de apa si canal, concret.
Cum sa nu, flori, copaci, plante, parcari au aparut foarte multe.a— Apropo de flori, plante, cum le spuneti, cine se ocupa de peisagistica Sectorului, ADP?
Nu are forta.a— Si ce-ati facut?
Norma, nu? Traim intr-o societate capitalista, am facut licitatie.a— Ce firme se ocupa de cosmetizarea spatiilor verzi?
Este vorba despre cinci firme, nu stiu exact.a— Si firmele acestea ce fac?
Au imprejmuit cu gardulet toate zonele din jurul blocurilor, garduletul este unitar, plantele n-am considerat ca trebuie sa fie la fel.a— Dar n-aveti sere in Sectorul 6, nu era normal sa va aprovizionati de acolo, de ce ati mai organizat licitatii?
Avem, dar nu fac fata la cerere. Serele au fost privatizate.a— Cati bani s-au cheltuit?
Din ce stiu eu, primele facturi care s-au facut, doua milioane de euro, dar probabil ca vin si altele.a— Ati schimbat directorii din primarie pe criterii politice?
In nici un caz, numai pe criterii de performanta.a— Dar l-ati mutat pe directorul de la Directia de invatamant la Directia de taxe si impozite?
Pentru ca acel director a fost candva cel care a infiintat Directia Scoli.a— De ce nu l-ati pus de la inceput?
Pentru ca acum a venit timpul.Lupte politicea— Se fac speculatii ca ati renuntat la oamenii PNL pentru a-i pune in functii pe cei de la PLD sau PD.
N-am dat pe nimeni afara de la PNL.a— Ati retrogradat vreun penelist?
Nu, si-a gasit un alt loc de munca, cel de la taxe si impozite, a plecat la mai bine, la Aeroport. a— Ati pierdut procesul cu investitorul din Piata Crangasi?
Am castigat toate procesele, dar la un moment dat a aparut o sedinta pe fond, si pentru ca nu s-a indeplinit o procedura s-a pus problema de a se reanaliza. Vom organiza licitatia pentru reorganizarea pietei. Proiectul este undeva intre
5-7 milioane.a— Cu parcarile cum stati?
Am facut in jur de 2.000 fata de ce aveam. (n.r. - in timpul discutiei, primarul simte nevoia sa ne povesteasca despre noaptea agitata dinaintea interviului). Am avut o noapte grozava.a— De ce?
Cu un mort. N-ai ce sa faci, e un vid de legislatie. El al doilea caz, primul a murit pe strada, a venit salvarea care a spus bine mersi ca a murit de moarte buna, si a plecat. Ce facem cu el, am zis? Am pus trei politisti comunitari sa-l pazeasca convins ca totusi se misca lucrurile in sensul asta, am spus bun, sa vina IML-ul. S-a facut patru, la revedere, nu mai vine. Persoana de azi-noapte a murit in casa. Pentru ca nu avea pe nimeni, vecinii au spus sa vina primarul. Am luat o firma care se ocupa cu asa ceva. Care-i aranjeaza, ii imbraca (n.r. - pe morti). Dar a intervenit o alta problema, am zis, il iau, dar unde-l duc? La Capela era inchis la unu noaptea.

a— Si l-ati adus la primarie?
Nu, pana la urma cred ca dimineata s-a rezolvat.

a— Noapte grea, dar sa revenim, in cat timp veti rezolva problema strazilor fara apa si canal?
Mai avem strazi, fara apa, canal, dar nu noi avem obligatia sa facem acolo investitii. Sunt cei care au cumparat terenuri in Prelungirea Ghencea si si-au facut vile. In Giulesti-Sarbi lucrarile vor fi terminate in trei ani.

a— Gradina Zoologica este un proiect ratat?
Nu depinde de mine.

a— Ati pus la dispozitia Primariei Capitalei un teren de 60 de hectare pentru amplasarea unui parc Zoo, care pana la urma a fost revendicat de o firma.
Da, si-a adus aminte ca e proprietar pe zona aceea, Giulesti-Sarbi.

a— Dar cum a aparut brusc firma asta?
La inundatii ne-am chinuit foarte mult si am tot intrebat al cui e terenul. Domnul primar Minea (n. r. - primarul comunei Chiajna) a spus ca nu este proprietar, n-au venit nici alte persoane.

a— Dar cine este firma cu pricina?
O denumire pe care n-am retinut-o. Aveau acte din anii 1996. Au o punere in posesie de Chiajna.

a— Vor sa faca tot o gradina zoologica?
Da, pentru ca si-au dat seama ca nu pot construi din cauza solului. Pana la urma urmei, nu conteaza de cine e facuta gradina zoologica.

a— Una e sa fie facut de Primaria Capitalei si alta e de o firma privata, nu sesizati diferenta?
Eu am fost pentru.

Criterii bine stabilitea— Ati gasit solutii pentru a rezolva problema gradinitelor?
Da, avem solutii. Suntem singurul sector care dam 500 de locuri in plus. Le marim pe cele vechi. Avem banii, tot, pana la toamna sunt gata.

a— Ati terminat cartierul Brancusi?
E in constructie, la toamna mai dam 500 de garsoniere si apartamente.

a— Tot la consilieri si directorii din primarie?
Pe criterii politice si pe spaga, (rade). Daca exista un proiect mai controlat ca asta, eu imi tai capul. E vorba de criteriile care sunt stabilite de ministere, de consilii. Criteriile au fost stabilite inaintea depunerii dosarelor, ce naiba, suntem copii?

a— Cate cereri de locuinte aveti depuse la primarie?
5.000. E o comisie care tine cont de criteriile stabilite.

a— Cand vor fi gata?
In octombrie cred ca vor putea intra in case.

a— Sunteti multumit de ce ati facut pana acum?
Intotdeauna imi doresc mai mult.

a— Stati cam prost la capitolul curatenie?
De ce?

a— Sunt zone unde gunoiul zace zile-ntregi.
Gunoaie sunt si la Paris, si la New York.

a— Vreti si dvs. sa privatizati anumite servicii din Primarie?
Numai asa se pot face aceste servicii.

a— Ce vreti sa privatizati?
Am contactat cateva firme pentru demolarea garajelor. ADP este total depasit.

a— Va considerati un om bogat?
Da, am fost bogat dintotdeauna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.