Concernul elvetian Novartis vinde pe piata romaneasca antibioticul Ospamox in mod ilegal, fara ca marca sub care este comercializat acest produs sa-i apartina. Reprezentantii Novartis Romania stiu ca incalca legile romanesti, recunosc faptul ca vand
Concernul elvetian Novartis vinde pe piata romaneasca antibioticul Ospamox in mod ilegal, fara ca marca sub care este comercializat acest produs sa-i apartina. Reprezentantii Novartis Romania stiu ca incalca legile romanesti, recunosc faptul ca vand un medicament sub un nume care nu le apartine, dar continua sa comercializeze popularul antibiotic intr-un total dispret fata de Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice. In plus, conform unor surse din piata, administratorii Novartis Romania afirma ca nu au de gand sa renunte la aceasta marca, intrucat, chiar si in cazul unui proces, pentru concernul elvetian "nici un judecator din Romania nu este prea scump". Pana una alta, Ospamox se vinde ilegal, iar pagubele aduse proprietarilor marcii se ridica la cifre impresionante. De asemenea, Novartis arata un dispret total fata de cei care cumpara antibioticul, pe care ii mint fara nici un fel de remuscare.
Publicitate mincinoasa
Pe data de 14 martie 2005, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), a emis Certificatul de inregistrare a marcii nr. 67579 pentru marca Ospamox, in favoarea firmei SC Siriofar SRL. La peste un an, mai exact pe 11 iulie 2006, intre firma romaneasca Siriofar si grupul Develor-Janssen Group Limited, din Noua Zeelanda, este semnat un contract de cesiune. Conform acestuia, Siriofar cesioneaza in totalitate marca Ospamox catre grupul neo-zeelandez. Ulterior, prin Decizia nr. 511557 din 23 aprilie 2007, emisa de seful Biroului proceduri postexaminare marci, Elena Elvira Marin, din cadrul OSIM, este aprobata aceasta cesionare totala a marcii. Evident, conform legislatiei in vigoare, cesiunea totala a produsului Ospamox, numarul 067579, cu numarul de depozit M 2005 02656, este inscrisa si in Registrul National al Marcilor. Totodata, cesiunea este publicata si in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) - sectiunea Marci, nr. 4/2007. (vezi facsimil)
Cu toate ca marca Ospamox apartine Develor, societatea neo-zeelandeza nu poate vinde acest medicament pe piata. Asta, intrucat antibioticul este comercializat deja de Novartis. De altfel, in toata perioada in care au avut loc aceste inregistrari la OSIM facute de catre Siriofar si Develor, Novartis a continuat sa insele cumparatorii antibioticului Ospamox, inscriind pe prospectul care insoteste medicamentul urmatorul text: "Ospamox si Sandoz sunt marci inregistrate ale firmei Novartis". O afirmatie cat se poate de neadevarata. Situatia dureaza insa de ani de zile, impotriva acestei escrocherii nefiind luata vreo masura.
Novartis recunoaste ca incalca legea
De-a lungul timpului, cei de la Novartis au recunoscut faptul ca marca Ospamox nu le apartine in momentul in care au incercat sa o cumpere de la adevaratii proprietari. Astfel, pe 4 mai 2006, reprezentantul roman al Novartis in domeniul proprietatii intelectuale, firma Rominvent - Agentie de proprietate intelectuala, solicita reprezentantului Siriofar, AGV - Agentie de proprietate industriala, consimtamantul pentru cedarea marcii Ospamox. Din simpla lecturare a solicitarii Novartis rezulta faptul ca grupul elvetian stia, fara nici un dubiu, ca incalca legile Romaniei prin comercializarea marcii Ospamox: "Prin prezenta va comunicam faptul ca firma Novartis AG, Basel, Elvetia, a solicitat inregistrarea marcii internationale nr. 469.943 Ospamox, desemnand si Romania pentru urmatoarele produse din clasa 05: produse farmaceutice. Dupa examinarea de fond efectuata de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, impotriva marcii mandantei noastre a fost citata marca clientului dumneavoastra, Ospamox, inregistrata sub nr. 67.579, marca inregistrata in numele firmei SC Siriofar SRL, pentru produsele din clasa 05: produse farmaceutice de uz uman. Pentru a se solutiona avizul de refuz provizoriu este necesar obtinerea consimtamantului de la clientul dumneavoastra". Consimtamantul nu a fost dat, iar OSIM, in mod firesc si legal, a mentinut avizul de refuz.
Dupa acest episod, Siriofar a cedat marca Ospamox catre Develor, societatea neo-zeelandeza detinand si in momentul de fata dreptul asupra medicamentului. Cu toate acestea, pe prospectul antibioticului se precizeaza faptul ca marca apartine concernului elvetian Novartis. Un lucru cat se poate de fals.
Dispret elvetian
Pe 31 august 2006, reprezentanta Novartis Pharma Services din Romania a grupului elvetian este somata de catre Develor sa respecte legile romanesti si, implicit, sa renunte la comercializarea Ospamox.
"Va informam ca societatea noastra, Develor Jansen Group, este titulara marcii Ospamox, pentru clasa de produse 5, potrivit certificatului de inregistrare a marcii nr. 67579 eliberat de autoritatea romana din domeniu - Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Firma noastra foloseste marca inregistrata conform drepturilor exclusive conferite de legislatia romaneasca din domeniu si a conventiilor internationale la care Romania este parte. In acest scop am depus importante eforturi investitionale si de logistica, menite a promova produsele noastre pe piata interna si externa si urmarim atent respectarea de catre terti a drepturilor noastre exclusive asupra marcii Ospamox. Din nefericire, am constatat ca in farmacii din Bucuresti se comercializeaza amoxicilina sub forma de capsule, prinse intr-o folie pe care este inscrisa marca Ospamox si ambalate intr-o cutie de carton pe care este inscriptionata marca Ospamox. De asemenea, se specifica in prospectul aferent ca Ospamox este marca inregistrata Novartis, ceea ce nu corespunde realitatii. Solicitand informatii, am aflat ca acest medicament este produs de dvs. si comercializat sub marca noastra. Consideram ca numai dintr-o eroare s-a ajuns la aceasta situatie si, pe cale de consecinta, va solicitam sa luati masuri pentru respectarea marcii noastre", se scrie in somatia grupului neo-zeelandez. Aceasta solicitare a fost tratata cu indiferenta de reprezentantul Novartis Romania, dr. Nicolae Voiculescu, care a pasat, in cel mai pur stil romanesc, rezolvarea gravei situatii catre administratorul filialei romanesti a firmei Sandoz GmbH Austria, fabricanta antibioticului cu numele Ospamox si componenta a grupului Novartis. "Doresc sa va instiintez pe aceasta cale de faptul ca am inaintat textul documentului catre Sandoz SRL, in atentia domnului Iztok Sever - director general, care este cel mai in masura sa abordeze subiectul prezentat de catre dvs. Sper ca in perioada imediat urmatoare problema supusa atentiei noastre sa fie rezolvata in cel mai scurt timp". Prin acest arhicunoscut limbaj de lemn, dr. Voiculescu spune, de fapt, ca "problema supusa atentiei" nu are nici o importanta pentru Novartis si, ca atare, nu au deloc de gand s-o rezolve. Iar situatia nu s-a rezolvat nici pana in momentul de fata. Ospamox continua sa se comercializeze ca marca a grupului Novartis.
O noua somatie
Reprezentantii Novartis au incercat in mai multe randuri sa ajunga la o intelegere cu adevaratii proprietari ai marcii Ospamox.
Spre exemplu, slovenul Iztok Sever, directorul general al Sandoz SRL, dupa ce a recunoscut in fata reprezentantilor Develor Janssen Group comercializarea fara drept a antibioticului, a incercat sa incheie o conventie de cesionare a marcii. Oferta a fost insa respinsa, compania Develor somand din nou grupul Novartis sa respecte dreptul la proprietate intelectuala si, implicit, legea. "Va multumim pentru atentia acordata si oferta de cesiune privind marca noastra Ospamox, insa din considerente privind strategia societatii noastre, am decis ca nu este posibila o cesiune. Fata de considerentele aratate si avand in vedere dreptul nostru exclusiv asupra marcii mentionate, se impune ca deindata sa incetati folosirea fara drept a marcii si sa retrageti toate produsele ce poarta marca Ospamox aflate pe piata (la distribuitori, farmacii si consumatori). In caz contrar, vom fi nevoiti sa apelam la mijloacele legale, situatie in care vom pretinde si daunele pe care ni le-ati produs", se arata in raspunsul trimis de societatea neo-zeelandeza catre Sandoz, membra a grupului Novartis. Evident, nici pana acum directorii Voiculescu si Iztok nu au luat vreo masura pentru a respecta legile tarii in care fac afaceri extrem de profitabile.
Parati in instanta
Vazand ca nu poate rezolva grava problema pe cale amiabila, Develor s-a adresat instantei. Astfel, pe 20 iunie 2007, grupul neo-zeelandez a deschis o actiune judecatoreasca la Tribunalul Bucuresti prin care solicita ca firma Sandoz GmbH si "tutorele" sau, grupul elvetian Novartis, sa fie obligate la respectarea legilor in vigoare. Concret, reprezentantii pagubitilor cer, in principal, ca firmele acuzate "sa inceteze deindata producerea si comercializarea de produse purtand marca Ospamox, sub sanctiunea de daune cominatorii de 1000 euro/zi intarziere; sa retraga de pe piata toate produsele, ambalajele, prospectele etc., pe care a aplicat marca Ospamox, sub sanctiunea de daune cominatorii de 1000 euro/zi intarziere, pana la aducerea la indeplinire a obligatiilor din dispozitiv".
In plus, tot la Tribunalul Bucuresti, Develor a depus si o cerere de ordonanta presedintiala prin care se solicita interzicerea fabricarii si comercializarii de medicamente sub denumirea Ospamox, precum si retragerea de pe piata a produselor purtand aceeasi denumire, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a procesului Ospamox. Actiunile in instanta ale grupului neo-zeelandez au la baza prevederile Legii nr. 84/1998 pe care elvetienii de la Novartis, impreuna cu subordonatii lor de la Sandoz, nu vor sa le respecte. Astfel, conform art. 35 alin. 2 lit. b din respectivul act normativ, "titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul titularului: (...) b) un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul".
Recidivistii de la Novartis
Grupul Novartis nu este la prima sa incalcare a legii in domeniul proprietatii intelectuale si al marcilor pe teritoriul Romaniei. Nu cu foarte mult timp in urma, puternicul producator de medicamente SmithKline Beecham a somat reprezentanta din Romania a firmei slovene Lek Pharmaceuticals sa retraga de pe piata antibioticul Amoksiclav, cu motivatia ca aceasta ii incalca dreptul de brevet patentat. Firma slovena Lek Pharmaceuticals este, la fel ca si Sandoz, membra a grupului Novartis. Iar directorul pe Romania al Lek Pharmaceuticals era la acea vreme nimeni altul decat slovenul Iztok Sever, ajuns acum la conducerea Sandoz SRL.
De asemenea, saptamana trecuta, Sanofi-Aventis, al treilea mare grup farmaceutic la nivel mondial si lider pe piata europeana, a dat in judecata firma Sandoz, membra a grupului Novartis, in Statele Unite, pentru acelasi motiv pentru care este acuzata si in Romania: incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala pentru medicamentul anticancer Eloxatin. Mai mult, in vara trecuta, grupul francez Sanofi-Aventis a actionat in instanta Sandoz tot pentru furt intelectual in legatura cu medicamentul antitrombotic Lovenox.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.