Doar doi membri ai Congresului american au votat contra. Tratatul impotriva genocidului a fost votat in 1948, specificandu-se, intre altele, ca prin genocid se intelege o actiune de asasinare a unui grup apartinand ONU, unei rase, sau unei comunitati
Doar doi membri ai Congresului american au votat contra. Tratatul impotriva genocidului a fost votat in 1948, specificandu-se, intre altele, ca prin genocid se intelege o actiune de asasinare a unui grup apartinand ONU, unei rase, sau unei comunitati religioase cu intentia de a o distruge, in intregime sau partial. Sunt interzise de asemenea, stabilirea de legaturi pentru savarsirea actelor de genocid si propaganda in favoarea genocidului. Paragraful 4 al Hotararii ONU anti-genocid stipuleaza pedepsirea persoanelor vinovate de genocid fie daca sunt sefi de stat, persoane publice sau particulare. Hotararea adoptata de Congresul american aminteste de faptul ca "ONU a luat fiinta in urma cu 61 de ani pentru a impiedica savarsirea unui alt Holocaust, ca cel savarsit de nazisti in anii celui de-al II-lea Razboi Mondial, cand au fost asasinati in Europa sase milioane de evrei". Hotararea americana citeaza declaratia din 27 octombrie 2005 a presedintelui iranian Ahmadinejad, cand acesta a cerut "stergerea Israelului de pe harta", si a caracterizat Israelul - "o pata rusinoasa pe fata lumii musulmane". Ahmadinejad a amenintat: "Cine recunoaste Israelul va pieri in focul aprins de natiunile Islamului." Cateva luni mai tarziu, la 3 august 2006, Ahmadinejad a declarat ca Orientul Mijlociu va fi mai curat "fara prezenta statului sionist". La 12 decembrie 2006, Ahmadinejad a recidivat profetond "stergerea in curand de pe harta a statului evreiesc". Congresul american nu poate obliga Consiliul de Securitate sa actioneze impotriva presedintelui Iranului, dar hotararea luata va influenta viitoarele decizii ONU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.