Directoarea Circului Globus, Brandusa Novac, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca dupa retrocedarea a 13.000 de metri patrati administrati de Circ fostilor proprietari, este nevoie de un schimb de terenuri pentru ca institutia sa isi poata
Directoarea Circului Globus, Brandusa Novac, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca dupa retrocedarea a 13.000 de metri patrati administrati de Circ fostilor proprietari, este nevoie de un schimb de terenuri pentru ca institutia sa isi poata continua activitatea. In mod normal insa, negocierile privind acest schimb ar fi trebuit sa aiba loc inaintea restituirii terenului. In acest moment, chiar daca proprietarii ar fi de acord cu un eventual schimb propus de autoritatile locale, lucrurile devin mult mai complicate.
Brandusa Novac a precizat ca, desi auzise de mai mult timp zvonuri in acest sens, a aflat abia in urma cu cateva zile ca Primaria Sectorului 2 si Prefectura Capitalei au aprobat retrocedarea a 13.000 de metri patrati anul trecut, pe 16 august. Mai exact, conducerea Circului a fost informata pe 8 iunie, printr-o notificare de la noii improprietariti, prin care i se punea in vedere sa elibereze terenul in termen de zece zile. "Primaria Sectorului 2 si Prefectura stiau ca acest teren apartine Circului Globus. Trebuia sa discute cu proprietarii si sa le dea teren in alta parte ca sa nu se ajunga in aceasta situatie. Lucrurile s-ar fi rezolvat mult mai simplu anul trecut, cand familia Tonolla a fost pusa in proprietate. Acum trebuie sa facem slalom prin legislatie ca sa reintram in posesia terenului", a afirmat directoarea Circului.
Drept litigios vandut
Brandusa Novac a declarat ca reprezentantii familiei Tonolla ar fi vandut dreptul litigios de proprietate asupra pamantului unei terte persoane care apare in acte ca proprietar, respectiv lui Gheorghe Stelian. Ea a aratat ca a avut o discutie cu primarul general, Adriean Videanu, care i-a propus sa stabileasca o intalnire cu proprietarii pentru negocieri privind un eventual schimb de terenuri. Primaria Sectorului 2 ar fi venit deja cu cateva propuneri de terenuri disponibile pentru acest schimb, ultima "strigare" fiind o suprafata aflata tot in parcul Circului. In opinia Brandusei Novac, aceasta varianta nu este una fericita, deoarece noul proprietar ar dori sa construiasca pe acest teren, care se afla in imediata vecinatate a menajeriei, ceea ce ar putea duce tot la restrangerea drastica spatiului vital al animalelor.
Pe de alta parte, avocatul noilor improprietariti, Ana Maria Topoliceanu sustine ca pana in momentul de fata nu a primit de la autoritatile locale nici o propunere privind un astfel de schimb.
Reprezentatiile cu animale in pericol
Directoarea Circului a aratat ca fara acest teren institutia va trebui sa renunte la reprezentatiile cu animale, lucru care ar echivala cu o scadere considerabila a popularitatii in randul spectatorilor. "Daca se va retroceda acest spatiu exterior ni se vor ridica autorizatiile, iar animalele vor trebui trimise la gradini zoologice", a declarat Brandusa Novac. In plus, in spatiul respectiv se afla si vagoanele circului vechi, unde locuiesc circa 30 de familii, angajatii circului.
In cazul in care proprietarii vor accepta schimbul propus de Primarie, modificarea trebuie aprobata de consilierii locali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.