Institutul American de Film a dat publicitatii o lista a a€žcelor mai bune 100 de filme" din istoria celei de a 7-a arte. Conform publicatiei a€žVariety" citata de Mediafax, lung-metrajul a€žCetateanul Kane", semnat de O
Institutul American de Film a dat publicitatii o lista a a€žcelor mai bune 100 de filme" din istoria celei de a 7-a arte. Conform publicatiei a€žVariety" citata de Mediafax, lung-metrajul a€žCetateanul Kane", semnat de Orson Welles, se mentine pe locul 1, la 10 ani de la alcatuirea primului a€žTop 100". Juriul care a desemnat castigatorii a fost format din actori, regizori, scenaristi, critici si istorici de peste ocean, comentatorii postului de televiziune CBS remarcand unele modificari a€žnotabile" fata de topul realizat in deceniul trecut.  
"Cetateanul Kane" a fost urmat de "Nasul" lui Francis Ford Coppola (1972), "Casablanca" (Michael Curtiz - 1942), "Taurul furios" (Martin Scorsese - 1980), "Cantand in ploaie" (Stanley Donen - 1952), "Pe aripile vantului" (Victor Fleming - 1939), "Lawrence al Arabiei" (David Lean - 1962), "Lista lui Schindler" (Steven Spielberg - 1993), "Vertigo" (Alfred Hitchcock - 1958), si "Vrajitorul din Oz" (Victor Fleming - 1939).  
DOAR 4, IN 10 ANI. Dintre filmele realizate in ultima decada au intrat in top doar "Titanicul" lui James Cameron (locul 83), "Salvati soldatul Ryan" (Steven Spielberg, locul 71), "Al saselea simt" (M. Night Shyamalan, pozitia 89) si "Stapanul inelelor: Fratia Inelului" realizat de Peter Jackson (50). Singurele pelicule de animatie care s-au a€žcalificat" in top 100 sunt "Alba ca zapada si cei sapte pitici" (1937) si "Toy Story" (1995).  
SPIELBERG FOREVER. Campionul regizorilor este - cum altfel!- Steven Spielberg, nu mai putin de 5 filme create de a€žMr. Jurassic" intrand in a€žcolimatorul" juriului: "E.T.", "Falci", "Indiana Jones si cautatorii Arcei pierdute", "Salvati soldatul Ryan" si "Lista lui Schindler". Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick si Billy Wilder au fiecare cate patru filme in top, in vreme ce Frank Capra, Charles Chaplin, Francis Ford Coppola, John Huston si Martin Scorsese au fost trecuti pe lista cu cate trei productii. Robert De Niro si James Stewart sunt cei mai reprezentati actori (5 filme a€žde caciula"), iar Faye Dunaway, Katherine Hepburn si Diane Keaton sunt prezente si ele cu acelasi numar de filme in portofoliu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.