Oamenii de afaceri contesta obligativitatea asigurarii pentru manageri. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca, in legislatia actuala, aceasta polita ramine facultativa.

Introdusa prin lege la sfirsitul anului trecut, asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru manageri naste discutii in mediul de afaceri. Mai mult, potrivit legislatiei asigurarilor, polita de raspundere civila pentru manageri ramine facultativa. Pe piata romaneasca nu exista inca un produs standard dedicat, polita fiind inclusa in categoria mai larga a asigurarilor de raspundere civila. „Aceasta asigurare este inclusa in categoria generala a asigurarilor de raspundere civila. Nu exista un produs standard pe piata din Romania. Din punctul de vedere al legislatiei in asigurari, aceasta polita ramine facultativa", ne-a spus Mirela Antohi, seful Departamentului relatii cu mass-media din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Chiar si sub forma unor asigurari generale, politele pentru manageri se gasesc doar in citeva zone ale tarii. „In prezent, doar in patru judete din tara se realizeaza astfel de asigurari", spune Gheorghe Piperea, partener la casa de avocatura Piperea&Asociatii. Intre timp, autoritatile au modificat legea. Daca pina acum actul normativ prevedea ca „asigurarea este obligatorie", in noua forma se spune ca „managerii trebuie sa incheie asigurarea", nuanta care ar putea fi speculata.

Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca piata romaneasca nu este pregatita pentru o astfel de polita, iar obligativitatea introducerii ei reprezinta o premiera nefericita la nivel mondial. „Pozitia noastra este ca sintem in mod anormal singura tara din lume care impune o astfel de asigurare. Bineinteles ca este nevoie de o astfel de asigurare. Stiu din propria experienta ca o asigurare pentru manageri este necesara. Este insa ilogic sa impui aceeasi polita si pentru marile companii, si pentru amaritul cu trei angajati", a declarat pentru Cotidianul Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Mai mult, spune Pogonaru, in actuala forma, legea poate da nastere unor fraude. „Rezultatul in practica al acestei legi este ca apar tot felul de asiguratori de mina a doua care ofera polite care, practic, nu asigura nimic. Vor aparea asigurari formale. Sint 27 de riscuri profesionale care trebuie acoperite. Se ia in considerare inclusiv istoricul managerului. Poate sa imi spuna cineva cum se evalueaza competentele unui manager?", a adaugat oficialul AOAR. Reprezentantul oamenilor de afaceri remarca, la rindul sau, absenta unor produse de asigurare specifice. „Am incercat in urma cu trei ani sa inchei o astfel de asigurare pentru un fond de investitii si nu am gasit la companiile din Romania", spune Pogonaru.