Intarzierile si blocajele din cadrul proceselor de redobandire a cetateniei romane pentru romanii ramasi fara voia lor in afara granitelor Romaniei au ajuns la un nivel inimaginabil.
Graitor este cazul E.C.T. - romanca din Bucovina care
Intarzierile si blocajele din cadrul proceselor de redobandire a cetateniei romane pentru romanii ramasi fara voia lor in afara granitelor Romaniei au ajuns la un nivel inimaginabil.
Graitor este cazul E.C.T. - romanca din Bucovina care desi a reusit sa ajunga in indelungatul proces al redobandirii cetateniei romane pana la publicarea cererii in Monitorul Oficial din septembrie 2006 nu a reusit sa obtina cetatenia romana. Grav bolnava, E.C.T. a solicitat in septembrie 2006 urgentarea procedurii de redobandire a cetateniei - si ar fi trebuit s-o primeasca in sase luni de zile, insa autoritatile de la Bucuresti nu se grabesc. In acest moment solicitarea E.C.T. este blocata intr-un hatis birocratic fara iesire. Procesul redobandirii cetateniei romane este unul indelungat si dificil, plin de capcane. Redobandirea cetateniei romane se face in baza Legii 21 din 1991 care stipuleaza la art. 35: "Fostii cetateni romani care, inainte de data de 22 decembrie 1989, au pierdut cetatenia romana din diferite motive, o pot redobandi la cerere, in baza unei declaratii autentificate, in strainatate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, iar in tara, la notarul public, chiar daca au alta cetatenie si nu isi stabilesc domiciliul in Romania. Beneficiaza de dispozitiile alin. 1 si cei carora li s-a ridicat cetatenia romana fara voia lor sau din alte motive neimputabile lor, precum si descendentii acestora". Incepand cu luna august 2002 procesul de redobandire a cetateniei romane a fost practic blocat - exista mii de oameni care si-au depus cererile in aceasta perioada si care inca asteapta cetatenia romana. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.