Atentie!: peste tot se vor atinge sau chiar se vor depasi 35 de grade Celsius. Catre 26 (parca) de judete Institutul National de Meteorologie a transmis avertizarea cu "cod galben".
Se iau masuri. In centrul Bucurestiului - poate ca si in alte
Atentie!: peste tot se vor atinge sau chiar se vor depasi 35 de grade Celsius. Catre 26 (parca) de judete Institutul National de Meteorologie a transmis avertizarea cu "cod galben".
Se iau masuri. In centrul Bucurestiului - poate ca si in alte orase - se infiinteaza "puncte de prim ajutor" unde trecatorii care se simt afectati de temperatura ridicata se pot opri pentru un consult medical si primesc apa rece. De la spitalele de urgenta intra in direct reporteri care anunta cati oameni "au cazut pe strada" si au fost adusi la camerele de garda. Ziarista sau ziaristul se intoarce intr-o parte, cadrul se largeste un pic si corespondenta se transforma in microinterviu cu o doctorita sau un doctor, cu detalii suplimentare, in limbajul de specialitate.
Urmeaza reportajele "de strada": cetatenii opriti pe trotuare spun ca da!, e foarte cald. "Ce sa fac, am drumuri de facut, nu pot sta in casa!", explica una/unul - de parca la 35 de grade ar trebui sa ne ascundem cu totii in case. "Am probleme cu inima!", adauga cineva pe ton stins, de sub tichia de protectie contra soarelui. "Canicula, da' tre' sa rezistam!", declara mai cu hotarare alta/altul.
Strandurile sunt pline, deci se fac si de acolo relatari. Daca nu, merge si de langa fantanile arteziene in care se balacesc copiii, stropindu-i si pe adulti, de asta data cu acceptul lor. Echipele mai harnice se deplaseaza la tara, in zonele unde a fost seceta mai indelungata. Taranii (carora acum li se spune "fermieri") chiar sunt amarati: daca nu ploua in perioada urmatoare, recolta va fi slaba. Pepenii rosii, care se umfla cu apa, au ramas piperniciti.
Inapoi in orase, reporterii cei mai ingeniosi descopera ca strandurile sunt aglomerate si noaptea. Din studio vin explicatii despre ce putem pati la temperaturi ridicate si sfaturi de contracarare: ne pasc mari pericole daca suntem copii sau batrani, tensiunea arteriala poate creste, pulsul poate scadea, respiram greu sau devenim apatici, palizi, nu mai avem chef de munca, suntem tristi, mergand pana la impulsuri suicidare. Trebuie sa ne ferim de soare si sa bem multe lichide. In fine, prognoza ne spune ca si a doua zi, pana in weekend, poate si saptamana viitoare va fi canicula. Totul pe tonuri apocaliptice, caci pe Pamant s-au revarsat - dupa cum se vede - caldurile Iadului, nu alta!
Situatia e - de fapt - normala. Pe meleagurile noastre se inregistreaza in iunie-iulie temperaturi ridicate. Ani la rand au fost si 40 de grade, si peste. Climat temperat-continental: vara canicula, iarna frig si zapada. Poate ca seceta va face pagube mari, insa a mai fost asa si in anii trecuti - cu pierderi, cu tristeti, insa in datele vietii noastre cele de toate zilele, care nu e doar bucurie si fericire.
Da, dar, pe langa cele date de la natura, traim mai nou in "societatea informationala" si ultra-"mediatica". In acerba concurenta, posturile de televiziune nu mai stiu cum sa ne capteze atentia, drept pentru care din fiecare tantar disponibil se face armasar. Ploua? Se da legatura acolo unde s-a adunat apa de 10 centimetri. Ninge? Relatare de pe cate o sosea inzapezita. Canicula? Bineinteles, urmeaza circul mediatic al ingrozitorului cosmar care ne-a invadat: vara cea necrutatoare, cu nelipsitul ei soare, parca mai arzator ca niciodata...
Ce-i drept, cuiva tot ii merge bine: comerciantilor de aparate de aer conditionat!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.