El nu avea de unde sa stie ca in coltul clasei se afla o camera de supraveghere, pentru ca daca ar fi stiut, nu s-ar atins niciodata de instrument si nimeni nu ar fi aflat vreodata ce geniu al muzicii este. Insa in povestea care pare desprinsa din fi
El nu avea de unde sa stie ca in coltul clasei se afla o camera de supraveghere, pentru ca daca ar fi stiut, nu s-ar atins niciodata de instrument si nimeni nu ar fi aflat vreodata ce geniu al muzicii este. Insa in povestea care pare desprinsa din filmul "Good Will Hunting", protagonistul, real de data aceasta, a reusit sa ajunga - dintr-un ingrijitor, un pianist de exceptie. Totul a pornit de la Chopin, partitura caruia a cantat-o intr-o sala goala de clasa.
Aleksander Kudajczyk, de 28 de ani, a ajuns in Marea Britanie in urma cu sase luni si s-a considerat foarte norocos ca a reusit sa-si gaseasca o slujba de maturator la o universitate de drept.
Nu a mentionat la angajare ca a studiat la una dintre cele mai prestigioase academii de muzica din Polonia, pentru ca nu considera ca ar avea vreo importanta. Insa prestatia sa din clasa Universitatii Glasgow a fermecat audienta "online" si astfel acum el participa la adevarate concerte.
Descoperirea artistului Aleksander Kudajczyk pare a fi desprinsa din scenariul filmului "Good Will Hunting", in care actorul Matt Damon joaca rolul ingrijitorului care s-a dovedit a fi un geniu al matematicii. In film, Damon se opreste din spalatul culoarelor pentru a rezolva o ecuatie deosebit de dificila si este surprins de un profesor de matematica in timp ce gasea solutiile.
In cazul lui Kudajczyk, a fost vorba despre Joan Keenan, secretara a Universitatii Glasgow, care l-a auzit pe acesta cantand: "Aleksander este un om incantator, dar timid. Muncea ca ingrijitor, si nimeni nu stia ce talent extraordinar are. I-a cerut voie lui Stuart MacQuarrie, preotului universitatii, sa cante si el putin la pianul din capela. Pianul de acolo este un instrument vechi, pretios, si cred ca Stuart a ezitat initial. Insa Aleksander l-a asigurat ca stie putin sa cante, asa ca l-a lasat. Eu stiam ca in incapere se afla o camera conectata la internet, insa el nu stia. Nu mi-a venit sa cred cand am auzit acordurile unei partituri de Chopin. Imediat, am trimis filmarea tuturor, profesorului de muzica, prietenilor si colegilor din universitate", a povestit aceasta. Rapid, toata lumea il asculta pe Aleksander cantand si a devenit vedeta scolii.
Acum, pianistul petrece peste sapte ore pe zi exersand la pian, iar unul dintre membrii conducerii, impresionat de talentul sau, l-a invitat sa cante la diverse evenimente. Dupa scurta vreme, i s-a oferit sansa de a canta intr-un concert organizat de catre universitate, unde a interpretat o selectie Chopin. A participat de asemenea si la Festivalul West End din Glasgow. Joan Keenan a mai povestit: "Prima data a fost foarte emotionat, foarte nervos, insa audienta era uluita. A fost incredibil si a meritat sa cante pe o scena mai mare. Mainile sale sunt prea pretioase ca sa fie distruse de chimicalele cu care spala pe jos". La randul sau, directorul festivalului West End, Michael Dale este de parere ca "este vorba despre o poveste extraordinara. A fost o revelatie pentru noi". Kudajczyk, care este din orasul polonez Katowice si care a absolvit "Akademia Muzyczna", canta la pian de la patru ani. "In Polonia cantam jazz si muzica clasica in restaurante si apoi am cantat si pe vase de croaziera in SUA. Am venit in Scotia pentru ca doream sa ma stabilesc undeva si aici e mult mai bine decat in Polonia. Mi-am gasit de lucru ca ingrijitor la Universitate cu jumatate de norma, dupa care exersam cand puteam. L-am rugat pe preot sa ma lase sa cant pentru mine, nu stiam ca ma mai aude cineva. Au fost foarte buni cu mine. Imi doresc sa reusesc sa ajung profesor de pian sau sa cant in concerte. Ar fi minunat" a declarat norocosul artist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.