Autorul cartii "Da Vinci. Arta si stiinta Universului" vorbeste pentru Cotidianul despre actualitatea geniului.Profesorul Alessandro Vezzosi rasfoind cartea semnatade el in Colectia Enciclopedica. Luni, 25 iunie, la cererea cititorilor, Cotidianul va aparea din nou cu volumul cu care a debutat Colectia ENCICLOPEDICA: "Da Vinci. Arta si stiinta Universului". Alessandro Vezzosi, autorul cartii, profesor si director la Museo Ideale Leonardo da Vinci din Italia, a vizitat recent Timisoara. Profesorul italian a fost invitat de Asociatia Noua Acropola din Timisoara pentru a prezenta viitorul pas al proiectului "Inventiile lui Leonardo da Vinci". Acesta consta in realizarea unor modele dupa schitele lui Leonardo de catre voluntarii de la Noua Acropola, modele care vor fi gata in decurs de un an. Dupa ce vor fi plimbate la Bucuresti, Cluj si Iasi, vor fi readuse la Timisoara si aranjate in expozitie la Muzeul Banatului, posibil prezentate ulterior si in orasul natal al genialului renascentist. Intr-o tara cu atitea muzee precum Italia, ce aduce nou muzeul pe care il conduceti?

Este primul muzeu din lume care se ocupa de intreaga opera a lui Leonardo, la nivel de arta, stiinta, tehnologie, design, natura; se concentreaza si asupra vietii si a familiei artistului, ca si asupra teritoriilor vizitate de geniu, a scolii sale, a elevilor pe care i-a influentat. Urmarim artisti care-si indreapta interesul spre Leonardo da Vinci. In alta ordine de idei, este primul muzeu care s-a legat de ideea de virtualitate in expozitii. Un lucru pe care nu l-am publicat inca este legat de descoperirea amprentelor digitale ale lui Leonardo da Vinci. De la acestea am elaborat si ipoteza ca mama lui Leonardo ar fi avut provenienta orientala. De asemenea, noi aratam ca artistul a inceput sa lucreze inainte de perioada oficial recunoscuta. Ideea pe care mergem ca muzeu este „360 de grade, circularitate", in sensul melanjului intre discipline, intre perioade istorice, intre culturi - bunaoara cea a Orientului cu cea a Occidentului. Ea se reflecta intr-un model pe care il avem in muzeu, o camera de oglinzi, care il arata pe cel care patrunde in ea din toate unghiurile, conform principiului lui Leonardo, care spunea ca lucrurile nu trebuie privite doar din fata, ci si din stinga, dreapta si spate. Avem obiecte din vremurile lui Leonardo, opere realizate de scoala lui. Incercam sa ne axam pe lucruri mai putin discutate, cum ar fi legatura lui Leonardo cu sportul sau procesul Dan Brown. Ne intereseaza si identitatea Giocondei, care sint documentele legate de ea, pentru ca din punctul nostru de vedere nu o reprezinta pe Mona Lisa. De fapt, ne intereseaza ceea ce a ramas necunoscut sau s-a pierdut din opera lui Leonardo da Vinci, adica aproximativ jumatate din ceea ce a realizat el. Nu este un muzeu care s-a nascut bazindu-se pe birocratie, ci in urma prezentei artistilor si a oamenilor care il studiaza pe Leonardo. Muzeul in sine este ca o opera de arta; pe de-o parte este creativ, dar pe de alta, foarte stiintific realizat.

A crescut numarul de vizitatori ai muzeului pe care il coordonati in urma boom-ului realizat de cartea lui Dan Brown?

Noi incercam sa ajutam la distingerea realitatii de fictiune. Leonardo n-a fost niciodata atit de faimos ca acum, dar in acelasi timp n-a fost niciodata mai putin inteles ca in prezent. Am realizat un manifest care se numeste "Sa-l salvam pe Leonardo!", in care am evidentiat ca faima lui s-a datorat dintotdeauna unor aspecte negative, vezi furtul Giocondei. Dan Brown a creat un fenomen de atentie asupra lui Leonardo, insa este esential sa separam mitul de adevar. Ca sa raspund, un public mai numeros a fost observat la Luvru, la Cenacolo di Milano, unde este expusa „Cina cea de Taina" - mai putin in Toscana.

Cum stati cu cercetarea in cadrul muzeului?

Avem ca punct de referinta Vinci. Urmeaza sa deschidem, in aceasta perioada, un alt „punct de lucru" in Florenta, chiar in fata Domului. Noi realizam expozitii si diferite evenimente in lume, pentru a impulsiona colaborari. Primul model al „Orasului ideal" vine din Chile. Exista documentatie asupra lui Leonardo in Argentina, Australia, Japonia, Rusia. Cautam colaborari si pentru faptul ca ies astfel de carti, cum e cea despre Leonardo da Vinci (din Colectia de luni a Cotidianului - n.n.). Cu alte cuvinte, este foarte important pentru noi sa fie publicate studii despre artist si in alte limbi. In Romania am mai descoperit citeva urme asupra unor aspecte la Bucuresti, prin intermediul citorva artisti.

La ce urme va referiti?

Incizii cu caricaturi realizate de scoala lui Leonardo, care se gasesc si la Bucuresti. In Timisoara exista la Muzeul de Arta un tablou care provine din scoala lui Leonardo.

Aveti originale la Museo Ideale?

Avem doua bucati dintr-un obiect din timpul lui Leonardo, care fac parte din moara pe care o avea familia sa. Peste citeva luni, vom expune in muzeu si tablouri originale. Avem un proiect de gradina pe care vrem sa-l realizam, care sa reflecte ideile lui Leonardo.

Sinteti un cautator asiduu al amprentelor lui Leonardo da Vinci. Vorbiti-mi putin despre ele.

Am inceput aceste cautari in 1978. Am gasit sute de amprente ale lui Leonardo, pe care le-a reconstruit un antropolog. El a afirmat si mi-a confirmat ca in aceste amprente exista o componenta araba, orientala.

Cum dezvoltati si pastrati relatiile internationale?

Lipseste timpul pentru a le face pe toate cum ar trebui, dar in acelasi timp se creeaza si se pastreaza aceste relatii prin realizarea de expozitii si prin publicatii. Cele mai recente carti au iesit in Romania si in Brazilia.

In ce fel vedeti relatiile cu Romania, pe viitor?

Romania ofera lucruri interesante. Exista un interes fata de Leonardo da Vinci, aratat inca o data de aceasta carte distribuita de Cotidianul si de proiectul comun cu asociatia timisoreana Noua Acropola. Desigur, ideea nu este numai de a-l aduce pe Leonardo in Romania, ci si de a reprezenta Romania in Italia. Leonardo este un mod de a vorbi un limbaj universal. Vom vedea daca vom reusi crearea, aici, a unui nucleu care sa dureze.

Interviu realizat de Ciprian MARINESCU

Un tur virtual interactiv prin viata si activitatea lui Leonardo da Vinci, pe www.cotidianul.ro/select