Traian Basescu respecta dreptul la proprietate doar atunci cand este vorba de interesele sale sau ale protejatilor sai. Cu toate ca a facut mare tapaj mediatic in legatura cu aplicarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in
Traian Basescu respecta dreptul la proprietate doar atunci cand este vorba de interesele sale sau ale protejatilor sai. Cu toate ca a facut mare tapaj mediatic in legatura cu aplicarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist, cat timp a fost primar general al Capitalei Basescu a rezolvat preferential notificarile si cererile de restituire. Oameni simpli au fost tratati cu dispret de actualul presedinte al Romaniei, dovada stand nenumaratele anchete ale ziarului ZIUA.
Secondat de Adrian Iordache, directorul Directiei juridice din Primaria Capitalei si omul sau de incredere, primarul Basescu a facut tot ce a fost posibil pentru a impiedica obtinerea de despagubiri de catre fratii Eugen Gabriel Margarit si Dan Mihail Margarit. Parintii celor doi au avut mai multe apartamente in doua imobile din Capitala, care le-au fost confiscate prin celebrul decret comunist 92/1950. Odata cu aparitia legii care le dadea dreptul sa primeasca despagubiri, cei doi frati au notificat Primaria Generala despre faptul ca doresc sa le fie acordate daune. Dupa indelungate lupte cu Basescu si cu stufoasa birocratie pe care acesta a plantat-o in Primaria Municipiului Bucuresti, fratii Margarit s-au adresat instantelor. Intre timp, primul dintre mostenitori, Eugen Gabriel Margarit, moare de inima rea, in februarie 2003. Ramas singur sa duca lupta contra caracatitei din jurul lui Basescu, Dan Margarit castiga in instanta, dupa ani de zile, batalia cu Primaria Bucuresti. Totusi, Adriean Videanu, urmasul lui Basescu la sefia Capitalei, nici pana acum nu a pus in aplicare deciziile Justitiei.
Probe indubitabile
Cei doi frati sunt mostenitorii parintilor lor, Ion si Constanta Margarit. Acestia din urma au detinut doua imobile care au fost confiscate de comunisti si apoi demolate. In 1997, cei doi frati au inceput demersurile pentru obtinerea de despagubiri conform legilor in vigoare. Astfel, Eugen si Dan Mihail Margarit s-au adresat SC Foisor SA, societatea care administra imobilele din Sectorul 2, cerandu-i date despre situatia cladirilor care au apartinut parintilor lor. "Va facem cunoscut ca imobilul din Intr. Cenusaresei nr. 1, cu o constructie de 107, 00 mp. si teren de 279,80 mp. a fost demolat in anul 1978 in baza Decretului 454/10.11.1978, anexa 2, el fiind la data demolarii proprietate de stat in baza Decretului 92/50, pozitia 4934 din anexa, fosti proprietari Margarit Ion si Constanta, carora li s-au nationalizat un numar de 4 apartamente in Str. Intr. Cenusaresei nr. 1 si Mihai Bravu nr. 54. Mentionam ca imobilul din Str. Mihai Bravu nr. 52-54 (asa figureaza in decretul de expropriere) desi a fost nationalizat nu a fost in administrarea ICRAL "Foisor", el fiind expropriat si demolat in baza Decr. 528/31.08.1964, acesta avand o suprafata construita de 235,42 mp. iar terenul era in suprafata de 369,50 mp.", se precizeaza intr-un raspuns trimis de Foisor SA lui Dan Mihail Margarit. Documentul demonstreaza astfel, fara dubii, dreptul la despagubiri al celor doi frati. In ciuda acestor date clare cuprinse in adresa SC Foisor SA, precum si a multor altor documente, fratii Margarit nu au reusit sa-i convinga pe Basescu si pe oamenii din subordinea acestuia ca ar fi indreptatiti sa primeasca despagubiri.
Basescu nu crede in acte
Dupa ce ani de zile s-au luptat pentru a obtine datele si actele necesare in vederea acordarii despagubirilor, mostenitorii familiei Margarit au continuat sa fie supusi batjocurii. "Notificarea trimisa la Primaria Bucuresti a fost plasata de functionarii de acolo la Prefectura Bucuresti. De aici a fost retrimisa, inapoi, la primaria lui Basescu. Intre timp, fratele meu a decedat pe 16 februarie 2003 si am ramas sa duc singur lupta cu talharii din Primaria Capitalei, pentru ca altfel nu ii pot numi! In dosarul de notificare am depus certificatul, din 13 februarie 2001, prin care dovedeam calitatea de mostenitori, precum si toate actele care am considerat ca sunt necesare. Intre timp, am fost evacuat din apartament, impreuna cu fiul meu minor, George", sustine Dan Mihail Margarit.
Dupa ani de lupta cu birocratia din Primaria Capitalei dar si cu cea din alte institutii ale statului, la sfarsitul lunii mai 2004, primarul general Traian Basescu semneaza Dispozitia nr. 3050 din 31 mai 2004: "Primarul General al Municipiului Bucuresti respinge notificarea formulata de domnii Margarit Eugen Gabriel si Margarit Dan Mihail, privind acordarea de masuri reparatorii pentru imobilele situate in Bucuresti, Intrarea Cenusaresei, nr. 1, Sectorul 2, si Soseaua Mihai Bravu, nr. 52-54, Sectorul 2, ca nedovedita, deoarece nu au facut dovada dreptului de proprietate". Dispozitia este semnata de unul dintre functionarii foarte controversati din Primaria Capitalei, Adrian Iordache, directorul executiv al Directiei Juridic, Contencios si Legislatie, promovat si sprijinit in functie de Traian Basescu. Alaturi de acesta, contrasemneaza alti doi oameni de incredere ai fostului primar, ajuns intre timp presedinte. Este vorba despre Dumitru Stanescu, fost secretar general al Municipiului Bucuresti, si Cristina Setran, adusa si ea de Basescu in primarie pe postul, foarte important si banos, de director executiv al Directiei Patrimoniu, Evidenta Proprietatii, Cadastru. Dispozitia este data in ciuda documentelor din dosarul destul de voluminos al fratilor Margarit care atestau dreptul acestora la despagubiri pentru proprietatile parintilor lor, confiscate si apoi demolate de comunisti.
Justitia repara nedreptatile
Prin Decizia civila nr. 22 A din 25 ianuarie 2006, data de judecatorii Elena Vlad si Ioana Aurora Herold-Petre, din cadrul Sectiei a III-a Civila si pentru Cauze cu Minori si de Familie a Curtii de Apel Bucuresti, lui Dan Margarit i se recunoaste dreptul de a primi despagubiri pentru proprietatile furate de comunisti parintilor sai. Concret, prin aceasta decizie, magistratii "anuleaza dispozitia contestata (nr. 3050 din 31 mai 2004, data de Basescu - n.r.). Constata ca petentul este indreptatit la despagubiri pentru imobilele situate in Bucuresti, Intrarea Cenusaresei nr. 1, Sector 2 si Soseaua Mihai Bravu nr. 52-54, Sector 2, ce au facut obiectul Decretului nr. 92/1950. Obliga intimata sa emita decizie in acest sens."
Impotriva acestei decizii Primaria Generala a declarat recurs, dosarul ajungand pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In cuprinsul actiunii, omul lui Basescu, Adrian Iordache, directorul Directiei Juridice, face niste afirmatii cu adevarat aiuritoare. Conform asa-ziselor motive de recurs prezentate de ciracul actualului presedinte, "in tot timpul acordat de lege completarii dosarelor, intimatii (fratii Margarit - n.r.) nu au pus la dispozitia comisiei acte din care sa reiasa cu certitudine calitatea de persoana indreptatita asupra imobilului revendicat, nedepunand acte prin care sa faca dovada calitatii de mostenitor". Argumentele primariei nu au avut insa valoare in fata judecatorilor de la instanta suprema. Prin Decizia nr. 7652 din 29 septembrie 2006, judecatorii Margareta Ionescu, Constmari Sandulescu, Magdalena Cristide Serbanescu si Melania Issabela Danescu, de la Sectia Civila si de Proprietate Intelecutala din cadrul ICCJ, confirma inca o data dreptul lui Dan Margarit de a primi despagubiri, precum si ilegalitatea dispozitiei data de Traian Basescu si de acolitii sai: "(...) In decizia curtii de apel atacata s-a aplicat corect legea chiar si in materie procedurala de administrare a dovezilor, dar si sub aspectul fondului cauzei in care s-a demonstrat proprietatea, dar si calitatea de persoana indreptatita a intimatului-contestator in sensul art. 3 si respectiv art. 4 din Legea nr. 10/2001. Respinge ca nefondat recursul declarat de paratul Municipiul Bucuresti prin Primarul General impotriva deciziei nr. 22 A din 25 ianuarie 2006 a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a III-a civila. Irevocabila".
Ipocrizia primarului
Inainte de a primi dispozitia scrisa de la Basescu, Dan Margarit s-a dus in audienta la acesta, in speranta ca prezentarea cazului sau in mod direct il va ajuta sa treaca de barajul birocratiei corupte din jurul sefului Capitalei.
"Ducandu-ma in audienta la tovarasul Basescu, acesta mi-a promis ca ma ajuta in legatura cu situatia mea dar nu a facut absolut nimic. Ba nu, a facut ceva: mi-a respins notificarea pe motiv ca dosarul este incomplet. La Tribunalul Bucuresti am pierdut procesul pe care l-am intentat Primariei, pe motiv ca am depasit termenul de 30 de zile pentru a face contestatie. Am facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti si am castigat procesul. A facut si Primaria Generala recurs si am ajuns cu procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am castigat si acolo. De aici a inceput un nou calvar. Ducandu-ma la Primarie sa ma inregistrez printre cei care trebuie sa primeasca despagubiri, trepadusii de acolo au inceput sa-mi ceara alte acte pe care ei, de altfel, le aveau. Si uite asa, dupa opt luni de la decizia irevocabila a ICCJ prin care mi se dadea dreptate, sefii din Primaria Capitalei tac malc. Tin sa va precizez ca, din punctul meu de vedere, atat administratia Iliescu cat si administratia Basescu ne-au sfidat, pur si simplu, ne-au tratat ca pe niste gunoaie pe cei ca mine", ne-a relatat, plin de revolta, Dan Margarit.
Cereri lunare
Povestea luptei lui Dan Margarit cu Basescu si functionarii din Primaria Capitalei denota calvarul infiorator prin care sunt nevoiti sa treaca cei care nu au "spate" si nu sunt pe placul oamenilor fostului primar general al Bucurestilor. "Parintii nostri, Margarit Ion, decedat la data de 16 august 1966, de profesie comerciant, si Margarit Constanta, casnica, au detinut patru case (n.r. - de fapt doua imobile cu cate doua apartamente fiecare) situate in Str. Intrarea Cenusaresei nr. 1 si pe Soseaua Mihai Bravu nr. 52-54, Sectorul 2, imobile ce au fost nationalizate prin Decretul nr. 92/1950. Atat parintii nostri cat si noi am fost aruncati in strada de catre comunisti, ca niste gunoaie. Din momentul in care am vazut in presa anexa Decretului 92/50, cu casele confiscate, unde la nr. 4934 figurau numele parintilor nostri si adresele proprietatilor pe care le-au avut, am inceput sa umblam pentru a intra in posesia documentelor ce priveau imobilele nationalizate. Ne-am intrebat unde am putea sa le gasim, cine ar putea sa aiba aceste documente. Raspunsul l-am gasit la ICRAL sector 2. Am dus o lupta surda deoarece primeam numai raspunsuri negative. Am urmat o strategie care, in final, s-a dovedit a fi buna: in fiecare luna depuneam cate o cerere la ICRAL in care solicitam sa mi se comunice datele care ma interesau - suprafetele terenurilor si schite ale imobilelor. A fost o lupta grea, dar in final am reusit sa obtin ceea ce ma interesa. Am reusit sa pun mana pe schitele imobilelor de la Cadastru si astfel am putut sa intocmim un dosar prin care am formulat notificarea catre Primaria Bucuresti", ne-a povestit Dan Margarit.
Amenintarea CEDO
Decizia curtii supreme nu a fost pusa in aplicare nici pana in ziua de azi. Dan Mihail Margarit este batjocorit in continuare, dar de aceasta data de urmasul lui Traian Basescu in fotoliul de primar al Capitalei, Adriean Videanu. Acesta refuza sa ii acorde despagubirile la care are dreptul. In aceste conditii, mostenitorul a decis sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Astfel, exista sanse extrem de mari ca statul roman sa fie obligat din nou sa plateasca daune morale. De data aceasta nu din cauza unor sentinte gresite, ci a indolentei si a lipsei de respect fata dreptul de proprietate, dar si a unor personaje care refuza sa puna in aplicare o decizie judecatoreasca irevocabila. Trebuie sa mentionam aici ca valoarea despagubirilor ce trebuie acordate mostenitorului Dan Margarit ar putea ajunge la aproape un milion de euro. Pana va primi acesti bani, Dan Mihail Margarit va continua sa doarma pe unde apuca, impreuna cu baietelul sau in varsta de doar zece ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.