In acest colt de pagina ar trebui  sa fac referiri si consideratii de natura economica, de business. Sa parasim "meandrele concretului" si sa patrundem impreuna in lumea vie, vibranta, captivanta a deciziilor mari financiare. Ce intreprind
In acest colt de pagina ar trebui  sa fac referiri si consideratii de natura economica, de business. Sa parasim "meandrele concretului" si sa patrundem impreuna in lumea vie, vibranta, captivanta a deciziilor mari financiare. Ce intreprindere s-a privatizat cu succes, ce societate comerciala si-a dublat profitul - si in ce mod - ce metode eficiente pot fi aplicate pentru un management al resurselor umane mai performant si... exemplele ar putea continua.

Ce se intampla insa, in Romania acestor zile, intrece orice imaginatie, din punct de vedere al comunicarii sociale. Sa ma explic. Chiar daca, oficial, lumea munceste, isi vede de treaba, fiecare e cu business-ul lui, cum se spune, sunt inca mult prea multe sectoare ale vietii publice care traiesc in minciuna, intr-o lipsa de transparenta profunda. Iar atunci cand crapa ceva, moare careva, se prabuseste altceva... atunci, in loc sa mergem la cauza, top toata natiunea la efect.

Sanatatea! E clar ca merge prost. Vede, simte toata lumea. S-au facut enorm de multe lucruri, dupa Revolutie: parteneriate, infratiri cu alte spitale din lumea larga, schimburi de experienta, scolarizari, infuzie de medicamente de ultima generatie, chiar de aparatura. Dar nu e suficient: nu avem salvari, camerele de garda nu sunt toate dotate la standarde, medicii si personalul medicat auxiliar sunt platiti jenant, ramanem fara curent in operatii... si e normal ca acestea sa se vada, sa atraga mai mult atentia.

Educatia! E clar ca se poate mai bine! Chiar mult mai bine. Avem foarte multe unitati de invatamant care nu ar fi acceptate in nici o localitate din comunitatea europeana: multi elevi la putini profesori, cadre didactice prost platite, dotari minime. S-au facut si in acest domeniu multe lucruri, altii ar spune chiar mici revolutii. Dar
ce sa faci daca lumea occidentala ne priveste chioras ca nu suntem in stare sa avem suficiente gradinite si, din acest motiv, coada de dinainte de Revolutie a inviat, spre umilinta parintilor cu copii prescolari.

Agricultura! Aici s-ar fi putut mult, mult mai bine! Dar fiecare ministru a avut proprii fluturasi in cap, altii chiar si la stomac, taman in timpul mandatului, si nu prea au reusit sa se concentreze pe ceea ce era esential si prioritar de facut. De la pariul lui Petre Roman cu agricultura a trecut atata amar de vreme ca nici el, adica Petre, nu mai e ce-a fost, dar nici agricultura.

Remes carpeste ce n-a facut Flutur, Flutur se agita sa faca ce a intarziat PSD-ul, taranistul Liviu Avram Muresan ne tot spunea ca are o mostenire grea, de la inaintasii fesenisti, acestia de la comunisti si... apa in exces, ori apa in minus ne conduc, de fapt, viata si alimentatia, pentru ca nu suntem in stare sa fim pregatiti pentru surprizele naturii.

Motiunile! Au venit mai multe ca oricand in aceasta perioada. Nu dau doi bani pe ele. Sunt simple activitati politice. Nici un politician activ, in acest moment, nu e scutit de vina politica, la modul colectiv.

Cu totii au fost la putere, cu totii au gresit, cu totii au facut si fapte bune. E tragic sa ajungem la concluzia -   a cata oara! - ca pesedistii, desi au furat (majoritatea) si au permis si altora sa se imbuibe, macar erau organizati. Adica mai faceau si pentru tara cate ceva, ca sa nu se vada prea bine ce fac, cu mare sarg, pentru ei. Asa ca dragi penelisti si udemeristi, de la nivel central, dragi pedisti si pesedisti, de la nivel local, furati, domnule, furati, dar mai faceti cate ceva si pentru Romania! Cat inca mai suntem pe harta lumii civilizate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.