Romania a intregistrat cea mai mare crestere a productiei in sectorul constructiilor, din randul statelor UE. De la inceputul anului, piata romaneasca a constructiilor a crescut cu 36,2%.

In Romania s-a construit anul trecut cel mai mult d
Romania a intregistrat cea mai mare crestere a productiei in sectorul constructiilor, din randul statelor UE. De la inceputul anului, piata romaneasca a constructiilor a crescut cu 36,2%.

In Romania s-a construit anul trecut cel mai mult din toate tarile Uniunii Europene. Productia sectorului constructiilor a crescut cu 3,9 la suta in zona euro si cu 6,6 la suta in ansamblul Uniunii Europene, potrivit Oficiului de Statistica al Uniunii Europene -

EUROSTAT. In acest clasament, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Romania (36,2 la suta), Polonia (33,5 la suta) si Slovenia (31,8 la suta). La polul opus, s-au situat Portugalia (minus 3,6 la suta), Suedia (minus 1,5 la suta) si Belgia (minus 0,9 la suta).

EXPLOZIE. Tendinta a continuat si in acest an. Piata romaneasca a constructiilor a crescut cu circa 30 la suta in primele patru luni ale acestui an, avand cea mai mare contributie la produsul intern brut national, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. "Pe primele patru luni piata constructiilor a crescut cu 30 la suta, ceea ce demonstreaza ca acest sector este cel mai dinamic din economie", a mai spus Borbely. Pe plan european, in luna aprilie 2007, comparativ cu luna precedenta, productia in sectorul constructiilor a scazut cu 0,9 la suta in zona euro (cele 13 state membre care au trecut la moneda euro) si cu 0,1 la suta pe ansamblul Uniunii Europene (UE 27), a anuntat Eurostat. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Marea Britanie (3,6 la suta), Romania (2,8 la suta) si Slovacia (1,5 la suta). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Belgia (minus 5,3 la suta), Spania (minus 4,7 la suta) si Germania (minus 2,8 la suta).

STRUCTURA. Lucrarile de constructii in luna aprilie 2007, comparativ cu luna precedenta, au inregistrat o crestere cu 14,2%, crestere inregistrata la toate tipurile de constructii se arata intr-un comunicat al INS. In ceea ce priveste cladirile rezidentiale cresterea a fost de 41,6%, cladiri nerezidentiale (+20,5%), iar constructiile ingineresti (+4,7%), potrivit datelor statistice. Pe elemente de structura s-au inregistrat, de asemenea, cresteri atat in ceea ce priveste lucrarile de reparatii capitale (+36,7%), lucrarile de constructii noi (+12,3%), cat si lucrarile de intretinere si reparatiile curente (+3,9%).


Penurie de materiale

Producatorii de materiale de constructii care activeaza in Romania spun ca nu mai fac fata comenzilor. Ei apreciaza ca in acest an piata constructiilor va creste cu minim 30% fata de nivelul de anul trecut, cand a atins 7 miliarde de euro. In viitorii trei ani, consumul de materiale pentru constructii va creste de la 7 miliarde de euro la 10 miliarde de euro, conform unui studiu al companiei de consultanta Deloitte. Motoarele acestei cresteri uluitoare sunt constructiile de hypermarketuri, mall-uri, cladiri de birouri si lucrarile de infrastructura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.