Vremea extrem de calduroasa din acest an ii ingrijoreaza pe multi, dar ii si "fericeste" pe altii. Vanzatorii de aparate de aer conditionat apreciaza ca vanzarile sunt mai mari in aceasta perioada a anului cu pana la 20% fata de oricare alta perioad

Vremea extrem de calduroasa din acest an ii ingrijoreaza pe multi, dar ii si "fericeste" pe altii. Vanzatorii de aparate de aer conditionat apreciaza ca vanzarile sunt mai mari in aceasta perioada a anului cu pana la 20% fata de oricare alta perioada, iar piata va creste in acest an cu circa 70%, pana la 100.000 de unitati vandute de la 60.000 anul trecut. Ca vanzarile cresc e bine pentru distribuitori, in schimb o mare problema o reprezinta montajul, deoarece cele mai multe cereri vin cum "temperaturile de afara trec de limita suportabilului", dupa cum ne spune Nicolae Bara, presedintele grupului Frigotehnica. Astfel se pune o presiune enorma pe personalul care efectueaza serviciile de montaj, la care lista de asteptare variaza intre doua saptamani si sase saptamani.
"La noi montajul este inclus in pret si se asteapta cam doua saptamani. Deoarece vindem cam 200 de unitati zilnic, personalul de la montaj este extrem de solicitat, iar aceasta presiune ma face sa cred ca timpul de asteptare se va ridica pana la o luna", a declarat Bara. Acesta a adaugat ca exista si taxa de urgenta de 50 de euro pe care, platind-o, clientul beneficiaza de montaj in maximum cinci zile, insa aceasta solutie este aleasa de foarte putini clienti, cei mai multi preferand sa astepte chiar si o luna si jumatate, adica pana la sfarsitul verii, pentru a le vedea montate. Potrivit presedintelui Frigotehnica, exista, in prezent, o criza a personalului specializat in montajul aparatelor de aer conditionat "pentru ca la noi montajul e inclus in pret, pe cand in Ungaria, de exemplu, acesta costa 200 de euro si astfel se duc sa munceasca acolo".
Tot doua saptamani se asteapta si la Climalux, insa clientii acestora sunt mai intelegatori, deoarece "ne stim mai de demult si ne cauta pentru ca stiu ca suntem seriosi", ne spune si Ioana Stanciu, consilier in cadrul societatii Climalux.

Se cumpara cele mai ieftine aparate

Principalul criteriu pe care clientul roman il ia in considerare la achizitia unui aparat de aer conditionat este pretul. Suma medie pe care romanii aleg sa o plateasca pe un aparat de aer conditionat se apropie si de preturile minime ale acestora si este de circa 1.000 de lei. "99% dintre clienti aleg cel mai ieftin aparat. Daca unul costa 11 milioane iar altul 10 milioane, romanul il cumpara pe cel din urma, fara a se mai uita la consum, brand sau performantele sale. Habar nu au ce cumpara, ii intereseaza doar sa fie ieftin", precizeaza presedintele Frigotehnica.
Pe langa pret, un alt criteriu apreciat de romani este si seriozitatea firmei la care apeleaza, iar aici este vorba in primul rand de timpul pana la care se va efectua montajul, ne spune Ioana Stanciu. Chiar si firmele se uita in primul rand la pret atunci cand monteaza instalatii de racire.
Dan Ghenovici este director general la Promoterm, companie care deruleaza peste jumatate din afaceri cu firme care administreaza cladiri de birouri sau hoteluri. Acesta spune ca si firmele se trezesc de-abia in ceasul al 12-lea atunci cand, chiar realizeaza ca trebuie sa faca ceva pentru un minim confort al angajatilor.
"De obicei, firmele selecteaza de la trei la zece oferte si discutiile variaza in jurul performantelor instalatiei sau al consumului de curent pana cand se pune problema pretului, cand cei mai multi aleg cel mai ieftin produs", precizeaza oficialul Promoterm. Potrivit acestuia, o instalatie de aer conditionat pentru o cladire de birouri sau hotel variaza intre 20.000 si 200.000 de euro in functie de dimensiunea acesteia. Cea mai scumpa instalatie livrata de Promoterm a costat 350.000 de euro.
Modalitatile de plata difera foarte mult, totusi majoritatea clientilor aleg sistemul de rate, ne-au spus oficialii citati.

...care sunt chiar mai accesibile decat anul trecut

Vremea din acest an este principalul motiv al cresterii pietei, ne-au spus la unison reprezentantii firmelor mentionate. Pe langa aceasta, un alt factor de crestere il reprezinta preturile aparatelor, care sunt cu pana la 15% mai mici comparativ cu anul trecut. "In acest an, preturile au scazut cu circa 15% fata de 2006 si aceasta se datoreaza importului masiv de produse chinezesti care i-au facut pe producatorii romanii sa se alinieze pentru a nu fi scosi de pe piata", ne-a spus reprezentantul Climalux. Acesta a mai identificat un criteriu de crestere, si anume majorarea veniturilor populatiei. Potrivit lui Stanciu, doar piata bucuresteana va "inghiti" in acest an instalatii de aer conditionat de circa 10 milioane euro, din care doar 10% reprezinta achizitii ale persoanelor fizice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.