Traficul ilegal cu tigari are cea mai mare amploare la granitele Romaniei cu statele nemembre UE.

Peste 3,6 milioane de pachete de tigari de contrabanda au fost confiscate de la inceputul anului de politistii de frontiera. Puse cap la cap, tigarile ar acoperi o distanta de peste 6.100 de kilometri, adica de doua ori mai mare decit granita Romaniei aflata in responsabilitatea Politiei de Frontiera. Valoarea tigarilor confiscate este estimata la 13,5 milioane de lei, adica 4,2 milioane de euro. In urma acestor capturi sint cercetate 106 persoane pentru contrabanda cu tigari, informeaza Politia de Frontiera.

Traficul cu tigari de contrabanda, cel putin acela depistat, aproape s-a dublat de la intrarea tarii noastre in UE si de la aplicara taxei de viciu. Potrivit datelor Politiei de Frontiera, in prima jumatate a anului trecut au fost confiscate aproape doua milioane de pachete de tigari, iar valoarea capturilor a atins sase milioane de lei.

Contrabandistii sint, in majoritate, romani, potrivit datelor Politiei. Dintre cei care au fost prinsi la frontiera cu ti-gari de contrabanda, 55% sint romani, 30,7% moldoveni si 8,5% ucraineni.

Metodele de a introduce tigarile in tara sint foarte variate. Firmele, in majoritatea cazurilor, declara o cantitate de tigari mai mica decit cea transportata in realitate. O modalitate clasica este Ącapacul", adica tigarile sint ascunse la fund, iar deasupra sint puse alte marfuri. Pe la frontiera de est, traficantii incearca sa introduca in special tigari din Republica Moldova (Plai, Doina, Plugarul, MT). La frontiera de nord, traficantii de tigari (in special de provenienta ucraineana) incearca sa treaca produsele peste granita mai ales noaptea, folosind diverse mijloace de transport. In judetele din sud-vestul tarii, capturile se fac in general la PTF Stamora-Moravita.

Prejudiciu necunoscut Statul este prejudiciat anual cu citeva zeci de milioane de euro in urma contrabandei cu tigari, declara recent seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, citat de NewsIn. Seful Garzii Financiare considera ca traficul ilicit cu tigari reprezinta 7-8% din totalul pietei, in timp ce producatorii de tigari avanseaza un indice de 15%.

Cele mai mari cazuri de contrabanda cu tigari, pe www.cotidianul.ro/select