Vaticanul a decis sa se implice si in conduita soferilor catolici, publicind un ghid pentru a elimina riscurile la volan.

Vaticanul a lansat cele „10 porunci ale soferului", pentru a promova siguranta rutiera. „Ghidul pentru Grija Pastorala a Drumului" le cere conducatorilor auto sa respecte limitele de viteza, sa nu bea inainte de a conduce si sa evite injuraturile la volan. Catolicii sint sfatuiti si sa isi faca semnul crucii inainte de a pleca la drum. Acesta este primul document al Vaticanului ce se ocupa de probleme rutiere, noteaza BBC.

„Sa nu conduci baut", „Sa nu faci gesturi nerespectuoase la volan" si „Sa ajuti victimele accidentelor" – sint principalele porunci dintre cele zece enumerate si explicate in cele 36 de pagini ale documentului Vaticanului. Ghidul atrage atentia ca la volan pot aparea comportamente „primitive", ce includ „injuraturi, blasfemii, pierderea bunului-simt si a responsabilitatii". Automobilul poate deveni o „ocazie de a pacatui" atunci cind este utilizat pentru depasiri periculoase sau chiar pentru prostitutie.

Cardinalul Renato Martin, care conduce Consiliul Vaticanului, considera ca problema trebuia abordata, deoarece condusul automobilului a devenit o importanta parte a vietii contemporane. „1,2 milioane de oameni mor anual pe strazi, ca urmare a incalcarii regulilor sau a neglijentei", declara cardinalul. „Este o realitate trista si o provocare uriasa pentru societate si biserica", a continuat Martin. In Vatican, limita de viteza este de 30 de kilometri la ora, de mai multi ani. Ultimul accident inregistrat in micul stat a avut loc in urma cu un an si jumatate, conform corespondentilor BBC.