Sportivii trebuie sa-si declare toate veniturile si sa plateasca impozite pentru a beneficia de pensii la incheierea carierei.

Conducerea sindicatului fotbalistilor, in frunte cu Dumitru Costin, a facut ieri marcaj in zona Casei Poporului, unde a depus un proiect de lege cu privire la reintegrarea sportivilor dupa retragerea din activitate. Conform initiativei Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN), programul stipuleaza ca in anul in care sportivul isi inceteaza activitatea poate solicita rambursarea unei parti din impozitul pe venit platit in cei mai buni zece ani din punctul de vedere al cistigurilor. Proiectul introduce un mecanism in vederea asigurarii riscului retragerii din activitatea competitionala, care sa asigure tranzitia, la sfirsitul vietii sportive, permitind sportivului ce-si desfasoara activitatea in baza unui contract, indiferent de natura acestuia, sa se reorienteze catre o a doua cariera prin continuarea studiilor sau inceperea unei afaceri. Asa-numitul fond de solidaritate sportiva functioneaza dupa sistemul pensiilor facultative. Beneficiile primite din fondul de solidaritate sportiva se acorda la 35 de ani sau la momentul retragerii din activitatea sportiva, dupa caz. Nu este permisa retragerea de catre sportiv a sumelor platite catre fondul de solidaritate anterior incheierii activitatii sportive.

Suma ce va fi rambursata pentru fiecare an de evaluare va fi egala cu 40 la suta din impozitul platit pentru veniturile obtinute exclusiv din activitatea sportiva desfasurata in Romania pe parcursul perioadei de baza. Rambursarea se va efectua pe o perioada de doi ani. Pentru a beneficia de prevederile acestei legi, sportivul trebuie sa se inscrie in evidentele ANOFM ca fiind persoana in cautarea unui loc de munca. In vederea reintegrarii profesionale, sportivul este obligat sa urmeze un curs de calificare/recalificare organizat de un furnizor autorizat de formare profesionala. In cazul in care, dupa absolvirea unui curs de calificare/recalificare, ANOFM ii ofera un loc de munca corespunzator calificarii obtinute, sportivul va fi obligat sa-l accepte. Daca pe parcursul celor doi ani in care beneficiaza de rambursarea impozitului sportivul ocupa un loc de munca, suma impozitului ce urmeaza a fi rambursata se poate compensa cu impozitul pe venit datorat pentru veniturile obtinute de la noul loc de munca.

Presedintele Comisiei de munca si protectie sociala, Gheorghe Barbu, a spus, in cadrul discutiilor de ieri, ca trebuie actionat in mai multe zone ale legislativului si ca prima parte a proiectului tine de Comisia de buget-finante si de Ministerul Finantelor. „Ce vreti sa creati este un fond de investitii. Temele acestui proiect nu tin neaparat de comisia noastra, ci mai mult de Comisia de buget-finate si de comisiile juridice", a spus el, adaugind ca exista un sistem nou de pensii facultative, administrat privat, de pina la 200 de euro. „10 ani in sport, 200 de euro pe an, 2.000 de euro e o chiftea", a replicat Costin.

Aplicarea acestei legi va gasi putini adepti la fotbal, deoarece majoritatea veniturile in acest sport sint obtinute prin „donatii". De exemplu, jucatorii Stelei au, in contracte, un salariu de circa cinci milioane de lei vechi, veniturile fiind completate pe alte cai. Situatia este aproape generala, fotbalistii primind salariul minim pe economie pentru a se evita astfel plata unor impozite mari la stat.