Cele doua banci de pe piata romaneasca specializate in imprumuturi pentru case, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, au infiintat Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, au informat ieri cele doua banci. Asoc

Cele doua banci de pe piata romaneasca specializate in imprumuturi pentru case, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, au infiintat Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, au informat ieri cele doua banci. Asociatia a fost infiintata in scopul promovarii si dezvoltarii economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar si pentru acordarea de consultanta si consiliere persoanelor interesate de acest sistem in Romania.
Asociatia este reprezentata de un presedinte si de un vicepresedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotatie, dintre membrii Asociatiei. Primul Presedinte al ABDLR este Ionut Costea, iar vicepresedinte este Petre Tulin, presedintelele HVB Banca pentru Locuinte.

Costea: Vom promova interesele bancilor pentru locuinte printr-o singura voce

"Prin infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania incercam sa promovam interesele bancilor pentru locuinte printr-o singura voce. Este inca nevoie de un efort sustinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, care detine si functia de presedinte ABDLR.
Pe termen scurt, Costea a mentionat ca Asociatia isi propune demararea unei campanii de identificare a Asociatiei, branduire - va avea o sigla, un site, se vor organiza seminare, conferinte, dezbateri publice si activitati de lobby pe langa toate autoritatile statului pentru dezvoltarea in tara a sistemului. "In plus, ne gandim sa organizam evenimente publice si alte activitati de informare a opiniei publice despre asociatie", a mai spus Costea.
Totodata, vicepresedintele ABDLR, Tulin, a declarat ca "asociatia noastra, complementara ARB-ului, are in vedere pe termen scurt colaborarea cu asociatii similare din Uniunea Europeana, cu organisme romanesti interesate de dezvoltarea sau imbunatatirea situatiei locative din Romania".

Asociatia asteapta noi membri

Experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte, a spus Costea.
"Suntem la inceput, avem planuri concrete de actiune si speram ca in viitor sa avem cat mai multi membri", a adaugat Costea. Acesta a precizat ca membru al asociatiei poate fi orice persoana fizica sau juridica care depune o cerere de adeziune la Asociatie, cerere care trebuie aprobata de Consiliul Director. Membru al acestei asociatii nu trebuie sa fie neaparat o banca, sau mai ales o banca de profil, ci orice institutie abilitata sa promoveze interesele sistemului Bauspar. "Este normal sa ne gandim ca vom avea alti membri, cum la fel este normal sa ne exprimam deschiderea catre alti potentiali membri", ne-a spus presedintele Asociatiei.

Tulin: Ne asteptam ca promovarea sistemului sa creasca substantial

"Infiintarea asociatiei bancilor pentru locuinte a fost necesara datorita particularitatilor pe care bancile noastre le detin fata de bancile universale", a mentionat Tulin. "Chiar daca momentan asociatia noastra reuneste doar doua entitati, cat de curand, numarul membrilor va creste, marind forta si prestigiul organizatiei noastre", a mai spus el. Totodata, acesta si-a exprimat speranta ca bancile care in acest an au anuntat proiecte de infiintare a unor banci pentru locuinte, sa finalizeze activitatile de constituiere, astfel incat cat de curand sa fie cel putin doi noi parteneri. "Intrarea pe piata Bauspar a mai multor jucatori nu poate fi decat benefica in acest moment, avand in vedere potentialul ridicat al pietei si faptul ca pe aceasta piata atractiva nu opereaza decat doi jucatori. De asemenea, ne asteptam ca in aceste conditii promovarea sistemului sa creasca substantial, fapt ce nu poate decat sa ne ajute in realizarea obiectivelor in plan comercial", ne-a mai spus Tulin.
Doua institutii si-au anuntat intentia de a infiinta o astfel de banca, iar odata cu eliminarea de catre BNR a rezervelor obligatorii pentru bancile de economisire-creditare, in vederea armonizarii cu standardele BCE, probabil tot mai multi jucatori vor fi tentati sa intre pe piata Bauspar. In martie, BCR, si ulterior, in aprilie, CEC au anuntat ca au in vedere deschiderea, in acest an, a cate unei banci specializate in finantari pentru locuinte. Spre deosebire de BCR, care anunta ca demersurile in vederea deschiderii bancii pentru locuinte vor decurge rapid, noua conducere a CEC a anuntat ca infiintarea unei banci de locuinte nu constituie o prioritate pentru banca si, deci, planurile vechii conduceri au fost anulate.

Rezultat dorit: o comunicare unitara mai buna cu institutiile statului

"Ca rezultate, speram in cresterea notorietatii produselor de economisire-creditare pentru domeniul locativ si o comunicare unitara mai buna cu institutiile statului in vederea potentarii efectelor pozitive pe care sistemul Bauspar le are asupra economiei: multiple avantaje in sfera imbunatatirii standardelor locative, realizarea obiectivelor macroeconomice", ne-a mai spus Tulin. Produsele de economisire-creditare constau in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp dupa care pot obtine credite cu dobanzi mai mici, sub nivelul pietei. Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care, in acest moment, este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca. Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, contructie sau cumparare de locuinte. In tarile europene, astfel de produse sunt larg raspandite, pana in prezent fiind incheiate circa 45 de milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut, se arata in comunicat. Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte sunt membre ale Federatiei Europene a Bancilor de Economisire Creditare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.