Abia intrasera si urmau sa le vorbeasca in direct concetatenilor. Partea proasta e ca nu prea stiau ce sa le comunice, in afara de caderea lui Ceausescu. Ce urma nu stia nimeni. Nu puteau decat sa le arate romanilor ca se lucreaza pentru ca situatia
Abia intrasera si urmau sa le vorbeasca in direct concetatenilor. Partea proasta e ca nu prea stiau ce sa le comunice, in afara de caderea lui Ceausescu. Ce urma nu stia nimeni. Nu puteau decat sa le arate romanilor ca se lucreaza pentru ca situatia sa fie sub control. Sub controlul cui nu se stia. Si nici nu mai conta. Important era sa se arate ca revolutionarii au activitate.
Asa si cu opozitia. Atat cea naturala, PSD, cat si nechezolul PD-PLD. Care din gura se da in opozitie, dar in prefectura e la putere. Formatiunile prezidentiale trebuie sa arate ca lucreaza si daca tot nu pot cenzura guvernul, macar sa dea cu batul pe gardul unor ministere. Ministerul Sanatatii avea acelasi ministru si in urma cu mai bine de doua luni, cand autorii motiunii faceau parte din Guvern cu el. Solidaritatea guvernamentala face ca aceasta motiune sa fie la oglinda. Referitor la Ministerul Agriculturii, dincolo de gard e un caine rau, ministrul Remes, care le-o replica scurt autorilor, aratandu-le ca el in doua luni si jumatate a facut mai mult decat Fluturul prezidential in doi ani si jumatate.
PSD nu s-a putut alatura mascaradei DA contra DA. Dar nici nu putea asista pasiv la tentativa formatiunilor prezidentiale de a-i uzurpa postura de opozitie. De aceea, PSD a introdus doua motiuni simple pe exact aceleasi teme. Ca sa arate propriului electorat ca lucreaza impotriva puterii, nu sta la trena PNL. Si in acelasi timp, ca sa intepe materialul gonflabil al PD-PLD, cu posteriorul in doua barci. In sensul ca motiunile sunt indreptate impotriva unei stari de fapt datate din vremea guvernarii solidare PNL-PD. Pentru PSD e preferabil sa sustina parlamentar guvernul PNL, decat sa se lase folosit de lacheii presedintelui Basescu pentru daramarea guvernului Tariceanu si apoi sa fie abandonat.
Dincolo de miscarile de opereta ale motiunilor simple introduse in oglinda are loc si ceva serios. Adica grav. Un gest iresponsabil din partea celor care nu ezita sa foloseasca electoral o categorie sociala napastuita si mereu manipulata: pensionarii. Preocuparea pentru social tine de stanga. Domeniul PSD. Faptul ca PD si PLD s-au alaturat demersului socialist, imbratisand demagogia promisiunilor fara acoperire, spune totul nu doar despre oportunismul, ci si despre esenta de stanga a formatiei lor. De altfel, la emisiunea "Zig-zag" a domnului Cristoiu, de la Antena 3, televiziune supusa meschinelor sanctiuni prezidentiale, Sasa Sassu ne-a amintit ca nu PSD, ci PD este continuatorul de jure si de facto al FSN.
Oricum, inselarea cinica a pensionarilor este inadmisibila. PNL trebuie sa respinga populismul. Categoric. Cauza situatiei dramatice a pensionarilor o constituie deciziile luate in 1990, cand PSD si PD erau acelasi FSN. Important este insa nu sa se paseze responsabilitatea, ci sa se solutioneze situatia. Propunerea PSD este insuportabila pentru buget. Mai degraba poate fi sustinuta propunerea PC, cu fondul suplimentar pentru pensionari obtinut de la particulari. Iar PSD si PC sa voteze, la schimb echitabil, Fondul Proprietatea. Asta este ceea ce se poate numi negociere reprezentativa. Ea reprezinta interesele diferitelor categorii sociale. Si moartea luptei de clasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.