Agentia Europeana pentru Siguranta Traficului Aerian a aprobat utilizarea telefoanelor mobile in timpul zborurilor.Dupa mai multi ani de dezbateri si controverse, europenii nu vor mai fi nevoiti sa-si inchida terminalele in timpul zborurilor. Cei car
Agentia Europeana pentru Siguranta Traficului Aerian a aprobat utilizarea telefoanelor mobile in timpul zborurilor.Dupa mai multi ani de dezbateri si controverse, europenii nu vor mai fi nevoiti sa-si inchida terminalele in timpul zborurilor. Cei care isi imaginau ca vor scapa de sonerii si vorbarie la mobil in avion isi vor vedea visurile spulberate de atotputernicul GSM. Din luna iulie, pe anumite linii AirFrance, pasagerii isi vor putea utiliza terminalele pentru SMS-uri si mail-uri, intr-o prima faza - test de trei luni. Din octombrie, timp de alte trei luni, se vor putea utiliza celularele si pentru voce. AirFrance va instala echipamentul GSM pe Airbus A318. Tot in cursul acestui an, BMI (Marea Britanie) si TAP (Portugalia) vor instala echipamentele GSM necesare, dar pe o singura nava.

Tehnologia utilizata a fost dezvoltata de OnAir (joint venture Airbus - SITA) prin echipamente furnizate de Tenzing (mail din avion) si Inmarsat (comunicatii prin satelit). Potrivit silicon.com, pretul unui apel variaza intre 2.30 si 2.50$, nefiind inca disponibile costurile unui SMS sau e-mail. Semnalul telefonului va fi preluat de o celula mica, localizata la bordul avionului. Semnalul va fi convertit, trimis catre satelit si directionat catre reteaua de la sol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.