PC a desemnat-o tocmai pe Rodica Stanoiu pentru a controla integritatea demnitarilor romani. Conservatorii nu au avut vreo jena sa propuna un fost ministru de Justitie care a provocat controverse in mass-media in urma unei tranzactii imobiliare dubioase din punct de vedere al legalitatii. Ca supleant in CNI, PC l-a propus pe senatorul Gavrila Vasilescu. UDMR a marsat tot pe desemnarea unor parlamentari. Astfel, membru plin a fost nominalizat senatorul Pete Stefan, ce-l are ca supleant pe colegul sau de grup parlamentar Fekete-Szabo Andras Levente. Nominalizarile au provocat opozitia lui Nicolae Vacaroiu, care le-a spus reprezentantilor PC si UDMR ca desemnarea acestora este ilegala datorita prevederilor Legii 161 care reglementeaza regimul incompatibilitatilor demnitarilor. Pe langa legalitatea candidaturilor invocata de Vacaroiu se ridica si o problema de moralitate deoarece se ajunge in situatia paradoxala ca unii parlamentari sa conduca o institutie care are ca functie inclusiv verificarea averilor alesilor nostri. Spiritele s-au incins, dar s-a preferat ca aceasta chestiune sa fie supusa atentiei Comisiei juridice pentru ca aceasta sa dea un aviz asupra legalitatii candidaturilor. Mai ales ca senatorii in cauza nu sunt dispusi sa renunte la functiile actuale pentru o sinecura in ANI.
Dezinteres din partea asociatiilor profesionale
O alta problema este faptul ca nu toate institutiile care aveau dreptul sa faca nominalizari au facut acest lucru. Printre acestea se numara grupul senatorial al PSD, grupul minoritatilor de la Camera Deputatilor, Ministerul Justitiei, trei asociatii ale administratiilor locale, precum si doi reprezentanti ai functionarilor publici care ar fi trebuit desemnati de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Din partea PD a fost desemnat Marian Zlotea, fost secretar de stat, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, iar liberalii l-au nominalizat pe Mihai Radu Saptefrati, consilier al lui Teodor Atanasiu la AVAS.
Din partea PRM a fost propus Marian Capota, in timp ce Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene il sustine pe presedintele CJ Ialomita, Vasile Silvian Ciuperca. Asociatia SoJust l-a propus pe judecatorul Adrian Neacsu. In pofida lipsei nominalizarilor, CNI poate fi legal constituit, pentru un mandat de trei ani, daca cel putin jumatate plus unu din candidaturi primesc avizul Comisiei juridice la Senat si sunt validati de plenul acestuia.
Desi 18 iunie era termenul limita pentru depunerea candidaturilor, Biroul Permanent a permis o amanare astfel incat candidaturile vor fi analizate de Comisia juridica in cursul zilei de luni. (Adrian ILIE)