Partidele din Opozitie s-au trezit in ziua protestelor pensionarilor ca le pasa de punctul de pensie. In prezenta in plen a pensionarilor, politicienii din Opozitie au fortat legiferarea unui proiect de lege prin care erau marite veniturile persoa
Partidele din Opozitie s-au trezit in ziua protestelor pensionarilor ca le pasa de punctul de pensie. In prezenta in plen a pensionarilor, politicienii din Opozitie au fortat legiferarea unui proiect de lege prin care erau marite veniturile persoanelor iesite din campul muncii. Guvernul, prin PNL si UDMR, a respins o astfel de actiune, argumentand cu lipsa resurselor bugetare. Prezenta unui astfel de subiect aducator de capital electoral a trezit interesul PSD, care brusc a amenintat cu motiunea de cenzura. Social-democratilor li s-au alaturat si alti adulmecatori de voturi din PD, PRM si PLD.
Pensionarii au pichetat, ieri, prefecturile din tara si sediul Guvernului cerand majorarea punctului de pensie, acordarea unor ajutoare sociale, medicamente compensate la pretul de raft si modificarea OU 4/2005 pentru a se permite includerea in calculul pensiei a veniturilor pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. Chiar daca au reusit sa discute cu ministrul Muncii, pensionarii nu s-au ales decat cu promisiuni ca se vor intalni cu primul ministru si cu ministrul Sanatatii iar in urma acestor discutii Executivul va analiza revendicarile lor.
Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR) au cerut Executivului majorarea punctului de pensie, astfel incat sa reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie. Insa aceasta solicitare este considerata de Ministrul Muncii ca fiind nerealista in raport cu bugetul Asigurarilor Sociale si imposibil de realizat, cel putin pana in 2008, deoarece ar implica fonduri de peste 2 miliarde de euro pe an.
"Majorarea punctului de pensie pana la 45% pana in 2008 nu va fi posibila, pentru ca acest lucru ar insemna un dezechilibru grav in bugetul de asigurari sociale. Starea economica a Romaniei este inca destul de fragila pentru a gasi un raspuns rapid acestor solicitari", a declarat, ieri, dupa intalnirea cu reprezentantii pensionarilor, ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a recunoscut ca nivelul pensiilor este extrem de scazut in comparatie cu preturile, fapt care face ca situatia pensionarilor sa fie si mai grea. "Sistemul public de pensii nu stie sa rezolve problema "1 la 1", a mai spus Pacuraru, facand referire la numarul pensionarilor raportat la cel al salariatilor.
El a afirmat ca se va ocupa ca majorarea de 5% a punctului de pensie promisa in luna septembrie sa fie finalizata, iar Executivul va analiza o majorare a punctului si in 2008, insa nu a putut preciza cat de mare va fi aceasta.
In plus, Pacuraru a spus ca va incerca sa solutioneze problema personalului de la ghiseu de la casele de pensie, cea privind grupele de munca si recalcularea. "La solicitarea Aliantei pensionarilor am fixat o intalnire, impreuna cu domnul prim-ministru, luni, 25 iunie, la ora 17.00. Va fi o discutie de o jumatate de ora in care pensionarii isi vor exprima solicitarile, iar primul-ministru ii va informa ce preocupari si ce lucruri are, in perspectiva, de solutionat in privinta pensiilor din sistemul public si a pensiilor agricole", a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El am mai spus ca pensionarii se vor intalni si cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru solutionarea revendicarilor pe sanatate. (Corina SCARLAT)
Revendicarile pensionarilor
Vicepresedintele FNSPR, Preda Nedelcu, sustine ca pensionarii vor majorarea punctului pana la 45% din salariul mediu pe economie la prima rectificare bugetara din acest an, precum si acordarea unor ajutoare sociale lunare, suportate tot de la bugetul de stat, si nu de la asigurari sociale, pentru cei care au o pensie mai mica decat salariul minim pe economie. Aceste ajutoare trebuie sa permita aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei, preciza Nedelcu. Potrivit pensionarilor, peste 70% dintre ei au o pensie lunara sub salariul mediu brut pe economie.
Sindicalistii solicita, de asemenea, Guvernului, un ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, pentru ca, impreuna cu pensia, sa ajunga la un venit lunar pana la nivelul pensiei medii cu stagiu complet. Acestia cer revenirea la reglementarile existente pana in aprilie 2005 privind compensarea medicamentelor, iar vanzarea acestora de catre farmacii sa se faca la pretul de raft. Acestia socilita si efectuarea gratuita a analizelor medicale recomandate de medicii specialisti si de familie, atat in ambulatoriu, cat si in spitale. Pensionarii vor sa le fie asigurata o locuinta, in cazul in care casa nationalizata in care stau este retrocedata fostului proprietar, iar aceasta sa se reglementeze de urgenta printr-un act normativ. Sindicalistii spun ca vor modificarea prevederilor OU 4/2005 pentru a se permite includerea in calculul pensiei a veniturilor pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. Pensionarii solicita Guvernului o rezolvare rapida a acestor probleme, astfel incat nivelul lor de viata sa creasca, in Romania fiind cea mai mica pensie din Europa, cea medie avand valoarea de 108 euro. (Corina SCARLAT)
Scandal in Parlament
Deputatii si-au dat arama pe fata, ieri, in prezenta a aproape 100 de pensionari, certandu-se, in plen, pe marginea proiectului de lege al PSD privind majorarea punctului de pensie, cel mai important articol fiind retrimis la comisia de resort.
Foto: Rompres Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a starnit protestul social-democratilor dupa ce a decis retrimiterea la comisia pentru munca a articolului care prevedea majorarea punctului de pensie, de la 35% la 45-55% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Pesedistii, care doreau ca votul asupra legii sa fie dat ieri, au trecut rapid la amenintari, anuntand ca se vor retrage de la votul final din plen si, mai mult, ca vor initia o motiune de cenzura. Ei l-au acuzat pe Olteanu ca, prin decizia luata, incearca amanarea legii. "PSD fie nu va mai face parte din acest Parlament, daca aceasta lege nu va fi votata astazi, fie daca va ramane, o va face doar pentru a da jos acest Guvern, va garantez acest lucru", a declarat pesedistul Dan Nica. "Daca nu votati aceasta lege, credem ca trebuie sa mergem la anticipate, iar motiunea de cenzura este singurul mijloc pentru asta", a decretat si deputatul PSD Anghel Stanciu. Liberalii si-au argumentat decizia de retrimitere la comisie a textului prin faptul ca nu exista resurse bugetare pentru majorarea punctului de pensie. Social-democratii au replicat ca legea prevede crearea unui fond special in acest sens, la care sa fie varsate 5% din profitul agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul petrolier, al jocurilor de noroc, tutun, alcool. In plus, deputatii PD si PSD au criticat lipsa de la dezbateri a ministrului Muncii si a celui de Finante. La propunerea udemeristului Marton Arpad, alesii au decis suspendarea lucrarilor plenului pana la sosirea celor doi ministri. Presedintele Camerei a precizat ca aceasta se va relua la sosirea celor doi ministri. Insa, dupa cum era de asteptat, reprezentantii Guvernului nu au onorat Parlamentul cu prezenta. Dezamagiti de rezultatul dezbaterilor, pensionarii au parasit sala vociferand, unii dintre ei acuzand alesii ca au salarii "indecente", dar nu sunt interesati de cresterea pensiilor. (R.I.P.)
Proteste in toata tara
Si pensionarii din Galati, Targu Mures, Timisoara, Zalau, Deva, Cluj-Napoca si Oradea au protestat fiind nemultumiti de conditiile grele in care sunt nevoiti sa traiasca. "Vrem pensii decente" sau "Nu ne luati dreptul la viata" se putea citi pe pancartele afisate de cei 150 de protestatari stransi la mitingul organizat de Uniunea Judeteana a Pensionarilor (UJP) Galati in fata Prefecturii din localitate. "Protestam fata de inconstienta Guvernului in privinta problemelor pensionarilor", a declarat Constantin Chihaia, presedintele UJP Galati.O delegatie formata din cinci pensionari a depus un memoriu prefectului judetului Galati, Mihai Capra. Pichetarea s-a desfasurat fara incidente. (C.S.)
PSD ameninta cu motiune de cenzura
PSD a amenintat Guvernul Tariceanu cu o motiune de cenzura daca initiativele social-democratilor pentru pensionari nu vor trece in Parlament. Supararea lui Mircea Geoana (foto) a fost declansata de opozitia PNL din Camera Deputatilor in privinta proiectului de lege social-democrat privind cresterea punctului de pensie. Initial, Geoana ar fi vrut sa se laude in conferinta de presa de ieri cu reusita acestui act normativ, insa povestea de la Camera l-a facut pe liderul PSD sa intoarca armele impotriva Executivului. "Pozitia PNL, a domnului Bogdan Olteanu, a Guvernului PNL fata de problema pensionarilor este de neinteles pentru noi. Daca nu vom gasi un raspuns din partea Guvernului, iar proiectele noastre nu vor fi votate luni in plen in Camera Deputatilor, PSD va analiza masurile politice cele mai drastice", a spus Geoana. Intrebat daca se refera la o motiune de cenzura, Geoana a spus ca totul este posibil. Nereusita de la Camera l-a determinat pe presedintele PSD sa convoace o sedinta cu vicepresedintii partidului pentru a analiza consecintele politice ale amanarii votarii acestora. "Nu excludem nici un fel de varianta daca aceste legi nu trec", a aratat Geoana. El s-a mai plans ca presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, s-a discreditat la dezbaterea din Camera a initiativelor PSD, incercand sa salveze Guvernul PNL. In opinia sa, Olteanu a folosit un tertip procedural pentru amanarea votului pe aceste initiative. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.