Ultimele sondaje de opinie demonstreaza doua lucruri clare in privinta figurilor centrale din politica, ce corespund profilului de prezidentiabil. Primul este faptul ca, in ciuda unor critici dure in mass-media si a derapajelor proprii de limbaj din
Ultimele sondaje de opinie demonstreaza doua lucruri clare in privinta figurilor centrale din politica, ce corespund profilului de prezidentiabil. Primul este faptul ca, in ciuda unor critici dure in mass-media si a derapajelor proprii de limbaj din ultima perioada, Traian Basescu este si ramane figura centrala a politicii romanesti.

Generator de evenimente si subiecte de presa, subiect obsedant pentru toti politicienii de pe malul Dambovitei, Basescu e in postura de a dicta agenda zilei de mai bine de doi ani. Orice miscare sau declaratie a sa devine miza principalelor dezbateri televizate si a reactiilor politice. Partidul Democrat, aflat in trena sa, are un scor incredibil de mare - peste 40 la suta - pentru ca aproba tot ce spune cel mai popular om politic din Romania. Nimic din toate acestea nu trebuie sa ne mire.

Cei care se plang de infinita putere politica si de imagine a lui Traian Basescu ar trebui sa constate inainte de toate propria lor slabiciune. Mass-media, prin emisiunile televizate si articole de presa scrisa, tine loc de adversar al puterii. Pana la un moment dat, acest fapt e in regula, pentru ca presa trebuie sa fie un critic permanent al guvernantilor, indiferent care sunt ei.

De la un anumit nivel insa, critica puterii trebuie sa fie apanajul opozitiei. Nu mai stim exact acum cine este la putere si cine in opozitie. PSD se declara in opozitie, dar sustine prin vot parlamentar Guvernul. Dat afara de la guvernare, PD face opozitie, introduce motiune de cenzura, dar este aliat cu simbolul puterii, presedintele Romaniei.

In toata aceasta nebunie, PSD ar trebui sa fie vioara intai, nu a cincea roata la caruta. In jurul sau se fac cele mai multe jocuri, de voturile sale depind in Parlament atat majoritatea care sustine Guvernul Tariceanu 2, dar si posibilul succes al unei motiuni de cenzura.

Ceea ce domina acum la varful PSD este compromisul. De aici si scorul relativ mic in sondaje dupa doi ani si jumatate de opozitie. Ultimele cercetari sociologice arata insa un fapt interesant. Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, are o popularitate si un potential de vot mai mare decat al PSD cu cinci-sase procente. Ce mai releva ultimele sondaje e faptul ca peste 30 la suta din populatie ar fi dispusa la schimbarea presedintelui Romaniei. Acest nivel, foarte ridicat cred eu, demonstreaza un potential nesperat de mare, un start foarte bun pentru schimbarea lui Traian Basescu in 2009.

Actualul sef al statului conduce acum detasat la intentii de vot. Are peste 40 la suta din optiuni in mod constant. A nu se confunda acest scor cu cel de la referendum. Acolo a fost altceva. Neavand un contracandidat, Basescu a castigat la pas in fata celei mai nepopulare institutii politice din Romania - Parlamentul.

Dincolo de lipsa de fermitate in critica permanenta si credibila pentru puterea portocalie, PSD mai are o problema serioasa. Aceea a lipsei unui personaj care sa-si asume rolul de contracandidat al lui Traian Basescu.

Partidul Social Democrat are o sansa mare. Daca o rateaza si pe aceasta, viitorul sau are prea multe semne de intrebare. Pentru sanatatea democratiei, opozitia trebuie sa critice puterea zi de zi. Sa-i dezvaluie slabiciunile si lipsa de calificare in diferite domenii precum sanatatea, economia, protectia sociala.

La fel ar trebui sa existe contracandidati oficiali pentru functiile supreme in stat, prim-ministru si presedinte. Cum Mircea Geoana isi doreste mai mult scaunul de premier, e nevoie urgenta de un tandem cu o persoana credibila, profesionista si agreata social. Sondajele spun foarte clar ca un astfel de candidat ar trebui sa apara foarte repede, pentru ca are sanse reale. Teoria folosita in trecut, cu anuntarea pe ultima suta, a fost un faliment rasunator.

Pentru ca ma indoiesc de posibilitatea alegerii unei personalitati apolitice pentru o functie atat de importanta, care sa se bucure de sprijinul neconditionat al masinariei PSD, indraznesc sa-i fac eu o propunere presedintelui social democrat. Stimate domnule Geoana, draga Mircea, cel mai bun contracandidat al PSD pentru Traian Basescu este Cristian Diaconescu. Este un om de incredere, un bun profesionist, jurist recunoscut, are valente de diplomat verificate in Ministerul Afacerilor Externe si a fost un ministru al Justitiei apreciat la Bruxelles. Profilul e ideal pentru o tara europeana. Cristian Diaconescu este considerat un bun profesionist chiar si in randul partidelor adverse. Si inainte de toate e un tip decent, nu un toparlan corupt si plin de ifose, cum sunt destui prin politica romaneasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.