Romania are cel mai scazut grad de loialitate fata de locul de munca din Europa.

Angajatii romani sint printre cei mai mobili europeni in cimpul muncii, cu un grad scazut de loialitate fata de compania in care lucreaza, jumatate dintre salariati intentionind sa isi schimbe locul actual de munca, potrivit unui studiu realizat de Ipsos Research si comandat de Accor Services. Astfel, 35% dintre angajati s-au gindit deseori sa paraseasca firma unde lucreaza, 10% au planificat deja plecarea la o alta companie din Romania, iar 6% vor sa se angajeze in strainatate. „Este cel mai mic grad de loialitate fata de angajator din toate statele in care am realizat acest studiu. Motivele tin de mai multi factori, precum nemultumirile legate de salariu, importanta acordata trainingului, somajul redus, lipsa de recunoastere din partea angajatorului si atmosfera de la locul de munca. Este o piata extrem de dinamica si angajatorul trebuie sa caute solutii pentru a atrage si a fideliza angajatii", a precizat Jean Baptiste Aloy, analist in cadrul Ipsos Research. Cel mai mare indice apare in cazul angajatilor din industrie: 70% vor sa plece.

Pe de alta parte, salariatii din Romania au acordat cea mai mare nota vietii lor profesionale, respectiv 7,1, fata de o medie europeana de 6,2-6,5. Potrivit analistilor de la Ipsos Research, acest paradox poate fi explicat prin asteptarile mai mici pe care le au romanii si imbunatatirile pe care acestia le-au simtit in ultimii ani. Totodata, 62% dintre respondenti au declarat ca motivatia lor fata de munca e stabila, 13% sustin ca e in crestere si 21% spun ca e in scadere, mai ales din cauza salariului si a lipsei de recunoastere. „E explicabil procentul mic de angajati care se simt mai motivati de munca lor, avind in vedere ca, desi salariatii sint, potrivit datelor studiului, implicati in ceea ce fac (72%), ei sint in acelasi timp frustrati de faptul ca aceasta implicare le e prea putin recunoscuta", considera Aloy.

Angajatii romani asociaza munca in primul rind ideii de placere (33%) si de rutina (31%), intr-un mod mai pronuntat decit in alte tari europene, unde salariatii sint atasati mai degraba elementului securizant. In acelasi timp, romanii sint foarte mindri de munca lor (88%), fericiti de ceea ce lucreaza (80%) si impliniti in viata profesionala (74%). In ceea ce priveste modul in care reusesc sa impace viata profesionala si cea personala, respondentii romani au opinii impartite, 55% dintre salariati fiind multumiti, iar 45% nemultumiti. Potrivit studiului, 44% considera ca dedica deseori prea mult timp muncii lor, proportie care urca la 52% in cazul managerilor si chiar la 63% la top management.

Romanii sint printre cei mai nemultumiti europeni atunci cind vine vorba de raportul munca-viata privata, fiind urmati doar de italieni si turci, se arata in studiu. Totodata, 80% dintre salariati considera ca multumirea si calitatea vietii lor profesionale au un impact direct asupra performantei companiei in care lucreaza.

Cititi despre motivarea la locul de munca pe www.cotidianul.ro/select