Uneori, atunci cand tanjiti dupa racoarea iernii, nu este suficient sa intrati cu totul in frigider. Cu un pic de rabdare si de imaginatie, un compot rece de fructe poate fi o solutie mult mai sanatoasa.
    
Uneori, atunci cand tanjiti dupa racoarea iernii, nu este suficient sa intrati cu totul in frigider. Cu un pic de rabdare si de imaginatie, un compot rece de fructe poate fi o solutie mult mai sanatoasa.
    

Este timpul potrivit sa ne bucuram de abundenta fructelor verii. Dulci, racoritoare si zemoase ele nu sunt doar sanatoase, sunt de-a dreptul irezistibile. Pot fi folosite la prepararea dulceturilor sau a gemurilor, dar la fel de mult ne place sa le simtim gustul in prajituri sau placinte. Dar ce spuneti de un compot de fructe? Inchipuiti-va un bol plin ochi cu fructe moi si sirop aromat. Aveti puterea sa-i rezistati? Daca nu, inainte de ajunge in bucatarii, la magazin, sau prin vecini, cititi cu atentie urmatoarele sfaturi.DESPRE COMPOT. Sub denumirea de compot, se regasesc, de fapt, doua preparate. Pe de o parte este compotul pe care-l savuram inca din timpul copilariei (fructe fierte intr-un sirop de zahar). In Europa de Est insa, in tari precum Bosnia, Bulgaria sau Croatia, compotul este o bautura racoritoare obtinuta din fructe uscate (in special smochine, piersici, caise si prune) lasate la inmuiat in sirop de apa cu zahar, pana cand gustul fructelor este imprumutat siropului. Compotul se poate prepara atat din fructe intregi, cat si din fructe taiate felii.

Pentru ca siropul sa fie mai aromat, in afara de zaharul vanilinat, recomandat in mai toate retetele, se poate adauga esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie sau portocala, pudra de scortisoara (sau un baton de scortisoara, pentru un gust si mai puternic), cuisoare, migdale macinate marunt, nuca de cocos rasa, stafide si bucatele de fructe confiate. In felul acesta, orice compot se poate transforma intr-un adevarat curcubeu de arome. Si asta nu e tot. Daca vreti mai mult decat retetele clasice de compot de mere, de visine sau piersici, incercati sa combinati, dupa placere, fructele care va fac cu ochiul. De exemplu, incercati un compot din caise, stafide si nuci tocate. Sau unul din piersici, caise, prune, afine si zmeura. Combinati fructele de merisor cu suc si coaja rasa de lamaie si portocala. Sau preferatul meu, compotul de nectarine, cu prune, cuisoare, suc de mere, scortisoara, iar in loc de zahar, miere.

SUGESTII. Si nu va opriti la compotul asezat frumos in boluri! Adaugati mai putin sirop, dar decorati-l cu frisca pudrata cu scortisoara. Sau adaugati deasupra o cupa de inghetata de vanilie. Apetisant!

Compot tropicala— Ingrediente: 250 ml apa, 225 g zahar tos, doua lingurite de suc de lamaie, coaja rasa de lamaie, o jumatate de lingurita de rom, un ananas, doua fructe de mango, 3 banane, frunze de menta proaspata.

a— Preparare: Intr-o tigaie se amesteca apa, zaharul, sucul de lamaie, coaja de portocale si romul. Se pune pe foc. In timpul acesta se pregatesc fructele. Ananasul, fructele de mango si bananele se descojesc si se taie felii. Cand siropul fierbe, se reduce flacara si se adauga feliile de fructe. Se mai tine pe foc inca cinci minute. Siropul se toarna intr-un vas, iar fructele se lasa sa se raceasca. Cand se serveste, se pun fructele in boluri si se toarna deasupra putin suc. Se decoreaza cu frunze de menta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin