Cremele care promit reducerea rapida a ridurilor contin o substanta periculoasa. Aceasta ucide in 24 de ore de la aplicare 25% dintre celulele pielii.     O crema care sterge rapid ridurile. Este visul oricarei femei. Insa in spatele ef
Cremele care promit reducerea rapida a ridurilor contin o substanta periculoasa. Aceasta ucide in 24 de ore de la aplicare 25% dintre celulele pielii.     O crema care sterge rapid ridurile. Este visul oricarei femei. Insa in spatele efectelor spectaculoase ale unei astfel de creme se ascunde un pericol. Aceste produse cosmetice exercita o actiune devastatoare asupra celulelor pielii, avertizeaza un grup de cercetatori de la Universitatea Laval din Quebec, intr-un articol publicat in revista Science et vie. Ei au descoperit ca vinovata este o substanta numita DMAE (dimethylaminoetanol), prezenta in doze mari mai ales in cremele antirid comercializate prin internet. Efectele acestei substante au fost testate in laborator pe culturi de celule umane si animale.   EXPERIMENT. Odata aplicata pe piele, DMAE este absorbita de celulele cutanate. Sub actiunea acesteia, celulele se umfla, ceea ce determina intinderea pielii. Intr-adevar, astfel sunt estompate ridurile, dar cu pretul unor efecte mai mult decat ingrijoratoare. Aceste creme cu efect rapid de lifting perturba metabolismul celulelor cutanate. Acestea se divid mai lent si mor in proportie de 25% la 24 de ore dupa aplicarea cremei. Autorii experimentelor reclama lipsa documentarii stiintifice asupra efectelor farmacologice ale DMAE si ale altor substante aflate in compozitia cremelor antirid. Totodata, cercetatorii canadieni denunta cadrul legislativ care reglementeaza utilizarea substantelor chimice in productia de produse cosmetice.   De retinut ca de ani intregi industria cosmetica foloseste molecula DMAE in compozitia unor rujuri de buze, sampoane, sapunuri sau lotiuni hidratante pentru bebelusi. Asta in conditiile in care oamenii de stiinta nu au aflat cu exactitate cum actioneaza aceasta molecula asupra pielii. "Mai multi compusi care se regasesc in produsele cosmetice sunt la fel ca medicamentele. Ei sunt absorbiti prin piele, sunt apoi concentrati in celule, ajung in sange, sunt eliminati prin rinichi sau poate chiar raman in ficat. Cu toate acestea, cadrul care reglementeaza utilizarea lor este de departe mai putin strict decat cel referitor la medicamente", a avertizat François Marceau.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.