Pescarii profesionisti din complexul Razim-Sinoie protesteaza impotriva "braconajului excesiv si a haosului" din zona unde isi desfasoara activitatea. Pescarii i-au trimis o scrisoare ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, prin care ii cer s
Pescarii profesionisti din complexul Razim-Sinoie protesteaza impotriva "braconajului excesiv si a haosului" din zona unde isi desfasoara activitatea. Pescarii i-au trimis o scrisoare ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, prin care ii cer sa ia masuri urgente pentru salvarea situatiei.


Pescarii fac parte din Asociatia Grupul de Producatori Piscicoli Razim, afiliata la Federatia Organizatorilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii, cea mai mare de acest gen din Tulcea, cu 180 de membri asociati. Oamenii se declara nemultumiti de faptul ca nu isi mai pot desfasura activitatea din cauza braconierilor, care exploateaza la maximum resursa piscicola din complexul Razim-Sinoie.


SETCI MONOFILAMENT INTERZISE. "Complexul lagunar Razim-Sinoie, locul unde ne desfasuram activitatea, a devenit «salasul» braconierilor. Nu se mai tine seama de perioadele de prohibitie, se braconeaza de dimineata pana noaptea tarziu, din ianuarie pana in decembrie. Tot complexul este impanzit cu setci monofilament (interzise, de altfel, de lege), care scot zeci de tone de peste zilnic pe piata neagra", se arata in scrisoarea pescarilor. Semnatarii sustin ca presiunea pe resursa este imensa: "Datorita braconajului, pestele din complex se afla intr-o continua scadere, iar despre populari nici nu incape discutie: «Cine mai populeaza? Cine pazeste pestele?» Sunt intrebari pe care ni le punem zilnic si la care nici o institutie a statului, competenta in cauza, nu ofera raspunsuri". Inainte de rezilierea concesiunilor, in complexul lagunar erau 120 de paznici care beneficiau de toate dotarile, inclusiv salupe rapide, motiv pentru care braconajul fusese redus cu 85% fata de perioada de dinainte de concesiuni, se mai arata in document.


INSTITUTII CARE NU FAC NIMIC. "Acum, paza resurselor piscicole se face de o serie de institutii ale statului: Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Politia Deltei, Jandarmeria, Politia de Frontiera, Garda de Mediu etc., dar cu tot respectul pentru aceste institutii, eficienta lor se lasa asteptata", se plang pescarii. Oamenii nu sunt de acord cu interzicerea totala a pescuitului industrial, anuntata de prim-ministrul Tariceanu, considerand ca prohibitia totala nu va fi respectata si braconajul va fi in continuare in floare, asa cum se intampla in momentul de fata cu prohibitia sturionilor. In Delta Dunarii sunt in momentul de fata peste 17.000 de permise de pescuit industrial. Informatia a fost furnizata de filiala locala a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, institutie care administreaza de doi ani resursa piscicola din Rezervatia Biosferei.


Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea (institutie abilitata sa acorde anual cotele de pescuit pentru fiecare specie de peste in parte), capturile din Rezervatia Biosferei au scazut de la aproximativ 17.000 de tone de peste pe an la mai putin de 2.800 de tone de peste in ultimii ani. Cotele de captura nu au mai fost respectate dupa rezilierea unilaterala a contractelor de concesiune.


Premierul Tariceanu, contrazis de procurorii din TulceaPrim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a afirmat saptamana trecuta ca in Delta Dunarii s-au intocmit peste 500 de dosare de braconaj si ca nici unul dintre acestea nu a fost solutionat in instanta. "Eu constat ca eficienta este zero. Daca nici un dosar din cele 500 si ceva de dosare care au fost intocmite pentru braconaj nu a fost rezolvat, ce pot sa spun?", afirma Tariceanu. Procurorii tulceni il contrazic insa pe premier, aratand ca nu au fost intocmite mai mult de 140 de dosare, dintre care 129 au fost deja solutionate, iar alte zece sunt in momentul de fata in instanta.
Patru dintre cei inculpati au fost condamnati cu amenda penala. Un singur inculpat a fost trimis in judecata, pentru ca a detinut si transportat in vederea vinderii, fara documente legale, cantitatea de 825 de kilograme de peste si a fost achitat de instanta de judecata. "Disparitia" celor "500 si ceva" de dosare nesolutionate, enumerate de premier, ramane, deocamdata, in coada de peste.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.