Banca Centrala Europeana ar putea fi nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara peste nivelul estimat de piete, in cazul in care guvernele din zona euro nu continua reformele economice, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru in Consiliul Execut

Banca Centrala Europeana ar putea fi nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara peste nivelul estimat de piete, in cazul in care guvernele din zona euro nu continua reformele economice, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru in Consiliul Executiv al institutiei, citat de Reuters, preluata de Mediafax.
Economia zonei euro este "binecuvantata cu vesti bune" la momentul actual, iar executivele statelor membre ar trebui sa profite de aceasta oportunitate pentru consolidarea bugetelor si reformarea economiilor nationale, in vederea accelerarii dezvoltarii si a majorarii competitivitatii, a afirmat oficialul la o conferinta pe teme economice, organizata de Institutul German pentru Afaceri Internationale si Securitate. "Daca reforma este oprita, presiunile inflationiste s-ar putea accentua mai rapid decat s-a estimat, iar politica monetara ar putea deveni mai stricta decat se asteapta", a explicat Bini Smaghi.
BCE solicita cu regularitate accelerarea reformelor economice si realizarea unor majorari salariale limitate, dar semnaleaza rar, in mod explicit, legatura dintre aceste aspecte si ratele dobanzilor. Dobanda de referinta din zona euro se plaseaza la 4%, in conditiile in care BCE a majorat dobanda de opt ori in ultimele 18 luni, iar analistii anticipeaza ca institutia va scumpi din nou creditul, la 4,25%, cel mai probabil in luna septembrie.

Va fi nevoie de o ajustare "dureroasa" pentru recastigarea avantajului competitiv

Bini Smaghi a mai aratat ca multe dintre cele 13 economii ale zonei euro au consemnat reduceri ale competitivitatii privind costurile cu forta de munca, comparativ cu Germania, cea mai mare economie a uniunii monetare.
"In Italia, Spania, Grecia si, intr-o mai mica masura, in Franta, competitivitatea s-a deteriorat puternic", a mai precizat oficialul, aratand ca va fi nevoie de o ajustare "dureroasa" pentru recastigarea avantajului competitiv, de tipul masurilor adoptate de Germania in ultimii ani.
Pe de alta parte, avansul mai rapid al costurilor cu forta de munca este justificabil, partial, in economiile mai sarace ale zonei euro, aflate intr-un proces de reducere a diferentei fata de statele cu venituri superioare. Spania se confrunta cu o provocare referitoare la relocarea muncitorilor din constructii, in conditiile in care dezvoltarea sectoarelor imobiliar si de constructii se incetineste, a explicat Bini Smaghi, sugerand ca acesti angajati ar putea emigra in Germania.
"Accelerarea din Germania survine intr-un moment foarte bun, avem diferite zone care se compenseaza reciproc. Poate ca Dumnezeu urmareste zona euro cu atentie speciala", a mai declarat oficialul BCE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.