Mai multi parlamentari au initiat un proiect legislativ pentru renuntarea la accizarea bauturilor traditionale, pentru a-i ajuta pe producatorii de palinca. Deputatul de Salaj Filonas Chis a declarat ca, pentru a sustine producatorii de palinca in ac
Mai multi parlamentari au initiat un proiect legislativ pentru renuntarea la accizarea bauturilor traditionale, pentru a-i ajuta pe producatorii de palinca. Deputatul de Salaj Filonas Chis a declarat ca, pentru a sustine producatorii de palinca in actiunea lor de modificare a legislatiei, in sensul renuntarii la accize in cazul palincii, a rachiurilor si a tuicii, a initiat, alaturi de alti opt deputati, un proiect legislativ care propune renuntarea la accizarea bauturilor traditionale.
"Legea 571/2003 privind Codul Fiscal este in contradictie cu Constitutia Romaniei. Initiatorii acestui proiect legislativ sustin ca un produs poate fi accizat doar in situatia in care acesta a intrat in circuitul comercial si nicidecum in situatia in care este destinat consumului propriu", a declarat Filonas Chis.
Deputatii care au semnat proiectul respectiv au reiterat si faptul ca rachiurile sunt produse traditionale destinate consumului propriu, iar accizarea lor nu numai ca nu ar aduce castiguri suplimentare la bugetul de stat, dar ar crea grave prejudicii proprietarilor individuali de pomi fructiferi si vita-de-vie. In paralel cu acest proiect legislativ, producatorii de palinca din Romania continua campania de strangere a semnaturilor care sa determine modificarea legislatiei in vigoare. Presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean, a declarat ca pana acum au fost stranse aproximativ 60.000 de semnaturi, in campania declansata in primavara.
Potrivit lui Grigore Ardelean, producatorii de palinca doresc sa se intalneasca si cu deputatul Vasile Puscas, care a participat la negocierile de la Bruxelles pentru capitolul referitor la bauturile traditionale, intrucat conteaza pe sprijinul acestuia pentru modificarea legislatiei. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.