Voronin nu a pierdut insa prilejul sa mai atace Romania: confruntarea de duminica din timpul alegerilor din satul Corjova a fost calificata de presedintele Voronin ca fiind o "provocare" din partea "anumitor cercuri" din Rusia si Romania.
Re
Voronin nu a pierdut insa prilejul sa mai atace Romania: confruntarea de duminica din timpul alegerilor din satul Corjova a fost calificata de presedintele Voronin ca fiind o "provocare" din partea "anumitor cercuri" din Rusia si Romania.
Retragerea trupelor ruse
Presedintele Romaniei a afirmat in cadrul summit-ului GUAM de la Baku: "Romania considera necesara intrarea in vigoare a Tratatul CFE adaptat, dar apreciaza ca ratificarea lui trebuie sa aiba loc numai dupa ce angajamentele de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei vor fi respectate". Traian Basescu a afirmat ca existenta unui regim de control al armamentelor trebuie sa se bazeze pe transparenta si predictibilitate si nu sa fie rezultatul negocierilor pe alte subiecte ce vizeaza securitatea regionala si internationala. Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca Romania este preocupata de reglementarea conflictelor inghetate din zona Caucazului si a Marii Negre. Basescu a adaugat: "pledam pentru implicarea in continuare a OSCE, UE si ONU in definirea fortelor internationale de mentinere a pacii din Republica Moldova si Georgia", a mai spus presedintele Traian Basescu.
SUA sustin trupele internationale in Transnistria
Statele Unite considera necesara reformarea fortelor din Transnistria si crearea unui contingent civil, a declarat David Krammer, oficial in cadrul Departamentului de Stat american, dupa o intalnire cu premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, relateaza Mediafax. Intalnirea celor doi demnitari a avut loc la Baku, in Azerbaidjan, in cadrul summit-ului summitul GUAM.
Krammer si-a exprimat sustinerea pentru eforturile Chisinaului in scopul solutionarii conflictului din Transnistria, afirmand necesitatea respectarii de catre Rusia a obligatiilor asumate la Istanbul, privind retragerea trupelor din Transnistria.
Diplomatul american le-a recomandat liderilor moldoveni sa participe la mai multe evenimente internationale pentru a-si face cunoscuta pozitia. Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, anunta luni, in cadrul unei intrevederi la Bruxelles cu presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, interesul Aliantei Nord-Atlantice pentru identificarea unei solutii politice durabile la conflictul din Transnistria.
Acordul Putin-Voronin revine la Moscova
Intr-un articol intitulat "Rapirea Moldovei", cotidianul rus de afaceri Kommersant afirma in editia de ieri ca presupusul acord, negociat in secret de Moscova si Chisinau, asupra viitorului Transnistriei ar putea fi facut public vineri, la Moscova, cu ocazia convorbirilor de la Kremlin dintre presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Vladimir Putin si, respectiv, Vladimir Voronin, transmite Rompres.
Este pentru a doua oara in aceasta luna cand presedintele Voronin se intalneste cu liderul rus, cu care va discuta problema transnistreana, pentru ca - asa cum scrie cotidianul Kommersant, citand un inalt oficial de la Kremlin, sub rezerva anonimatului - "Transnistria reprezinta o problema serioasa in relatiile moldo-ruse, iar in mintile celor doi lideri (Putin si Voronin) au aparut elemente concrete legate de solutionarea conflictului".
Ziarul rusesc face referire, in acest context, la speculatiile din mass-media potrivit carora Moscova si Chisinaul au ajuns la o intelegere bilaterala, pe la spatele formatului de negocieri "cinci plus doi" in problema transnistreana cu privire la viitorul Transnistriei si legalizarea, pentru inca zece ani, a prezentei trupelor ruse in regiunea estica a Republicii Moldova. Punctul culminant al eforturilor Moscovei va fi semnarea unui acord intre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul separatist transnistrean Igor Smirnov, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, in calitate de mediator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.