"Berceni", "16 Februarie", "Cernica", "Floreasca I", "Baneasa", "Drumul Taberei", "Tineretului", "Grivita", "Mogosoaia", "Snagov", "Uverturii", "Tei", "Titan" sunt doar cateva dintre strandurile care potrivit hotararii municipalitatii ar trebui sa fie deschise non- stop pe perioada caniculei.


Dar, cum traim in Romania, e clar ca acest lucru nu se poate realiza peste noapte, deoarece aproape toate se confrunta cu lipsa instalatiilor de nocturna. Pana una alta, pentru o balaceala pe cinste optiunea va ramane aceeasi ca si pana acum: strandul Crangasi, singurul nocturn.


MARTI, ORA 22:00. Recunosc. M-a entuziasmat ideea ca, incepand de ieri-seara, strandurile aflate sub "tutela" primariei vor fi deschise non-stop. Cel putin teoretic, caci, practic, ideea pare sa fie deocamdata irealizabila! Motivul? Lipsa instalatiilor de nocturna din dotarea acestora. Asa ca, tot in cartierul Crangasi, in bazinele strandului Ciurel, singurul deschis si pana acum pe timpul noptii. Intrarea: 5 lei pentru adulti, 3 lei pentru adolescenti si, pentru micutii insotiti de parinti, gratis. Incepe balaceala de noapte! E ceva agitatie. Se aud rasete, chicoteli si pe alocuri cate-o injuratura. Sezlongurile intinse, oamenii in costume de baie, spatiile de joaca pentru copii, putinul nisip pe care "zac" cateva sticle de bere goale te duc in primul moment cu gandul la mare. Iti revii repede. Nu, nu esti pe plaja de la Mamaia, dar, tinand cont ca o zi intreaga ai suportat cu stoicism temperaturi de peste 36 de grade, e timpul sa iti iei revansa. "Plaja" incepe sa se aglomereze. Pustime multa si fara astampar. Se imping in apa sau stau la o sueta, sorbind tacticos dintr-un pahar cu bere rece. "E super marfa. Locuiesc in zona si aproape in fiecare seara vin cu prietenii sa ne racorim. Asteptam Bacul si, cum la mare nu prea avem timp sa ajungem, locul asta e o adevarata binecuvantare."


DOTARE BUNICICA. Strandul dispune de cinci bazine, din care doua pentru copii. In plus, exista si spatii amenajate special pentru pasionatii de ping-pong si tenis de camp. Pentru accesul pe terenurile de sport, doritorii trebuie sa plateasca inca cinci lei pe ora. Bucurestenii spun ca merita. "De la serviciu m-am oprit direct aici. A venit si sotul si ne place sa stam pana pe la doua-trei dimineata. Locuim la etajul sapte, iar cand deschidem usa si intram in casa deja simtim ca ne sufocam. Ziua e cam periculos cu insolatia, dar seara e de vis aici". Apa se schimba dupa fiecare seara, iar oamenii marturisesc ca, pentru banii dati, conditiile nu sunt deloc rele. Cei mai entuziasmati sunt tinerii. Adela, o adolescenta de 18 ani, a venit cu prietenii tocmai din cartierul Berceni. Ce mai conteaza distanta daca e rost de distractie?! "Apa e curata, preturile la racoritoare sunt accesibile si in plus stam pana la orice ora vrem." Nici micutii nu se lasa mai prejos. In bazinele lor este zarva mare! Chiar daca parintii sunt cu ochii pe ei, fac tot ce vor. Se stropesc cu apa, se dau pe tobogan si alearga de colo-colo pana obosesc. "Le aducem seara special ca sa le ferim de caldura. Cu greu le luam de aici. Ar fi bine sa existe mai multe astfel de stranduri nocturne. Noi stam cam departe, tocmai in Drumul Taberei", marturiseste o mamica venita cu cele doua fetite. Incerc sa-i explic ca initiativa exista, dar mai avem de asteptat. Nu mult, atat cat sa treaca caldurile!


NEMULTUMIRI. Ca de obicei nu lipsesc nici nemultumirile. "Poate ar trebui sa fie mai multi bodyguarzi. Paza este foarte importanta, mai ales la sfarsit de saptamana, cand strandul este plin. Ne-am simti si noi mai in siguranta." Pe de alta parte, cei care se ocupa de supravegherea strandului se plang ca oamenii lasa in urma lor un maldar de mizerie. "Domnisoara, sunt cosuri de gunoi din metru in metru. Tot pe plaja lasa gunoaiele. Asa ne e obiceiul. Ca doar traim in Romania!"