Cercetatorii din SUA, impreuna cu omologii lor din Australia, au testat cu succes un motor cu reactie care ajunge la 11.000 de kilometri pe ora.

Un avion cu reactie experimental a doborit saptamina trecuta un record de viteza, zburind
Cercetatorii din SUA, impreuna cu omologii lor din Australia, au testat cu succes un motor cu reactie care ajunge la 11.000 de kilometri pe ora.

Un avion cu reactie experimental a doborit saptamina trecuta un record de viteza, zburind cu 11.000 de kilometri pe ora, adica de zece ori mai mult decit viteza sunetului, la 530 de kilometri inaltime, informeaza agentia de stiri Reuters.

Hipersonicul, cum este numit de jurnalistii americani si australieni, este dezvoltat de cercetatorii Agentiei pentru Proiecte de Cercetare Avansata din SUA (DARPA) si de cei ai Organizatiei de Stiinta si Tehnologie din Australia (DSTO). In urmatorii cinci ani, cele doua organizatii planuiesc sa mai testeze cel putin zece zboruri hipersonice.

Oamenii de stiinta au folosit o racheta traditionala pentru a lansa avionul deasupra zonei de test, Woomera. Datele zborului vor fi analizate in saptaminile urmatoare si vor fi comparate cu informatiile de la sol, potrivit lui Steven Walker, seful operatiunii. "Sintem foarte multumiti de colaborarea dintre SUA si Australia: avionul hipersonic poate deveni o realitate, si asta nu in viitorul indepartat", a mai declarat Walker pentru agentia de stiri.

Motorul cu reactie poate sta la baza viitoarelor misiuni militare, care necesita zboruri pe distante indelungate, adauga oamenii de stiinta. El poate fi folosit si in dezvoltarea modalitatilor ieftine de a lansa satelitii in spatiu si la viitoarele zboruri comerciale. Cu ajutorul lui, distanta dintre Australia si Anglia s-ar putea strabate in mai putin de doua ore.

De altfel, acum doi ani, cercetatorii francezi si japonezi au inceput sa lucreze la un supersonic pentru pasageri, care va fi lansat in 2015. Acesta va parcurge distanta dintre Tokyo si New York in sase ore, va avea 300 de locuri si o viteza de 2,4 ori mai mare decit cea a sunetului. Japonia lucreaza din 2002 la un avion supersonic cu 250 de locuri, iar parteneriatul cu Franta o va ajuta sa isi duca aceasta ambitie la indeplinire, a declarat un oficial japonez. Tot in 2002, cercetatorii australieni au testat timp de zece minute, in Woomera, primul supersonic dezvoltat de ei. El a atins atunci de 7,6 ori viteza sunetului.

Vizitati un muzeu spatial virtual pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.