Romania va fi reprezentata azi la Consiliul European de vara de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu, dar cei doi demnitari nu au convenit formal asupra unei pozitii comune pe care Romania sa o sustina la summitul UE ca
Romania va fi reprezentata azi la Consiliul European de vara de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu, dar cei doi demnitari nu au convenit formal asupra unei pozitii comune pe care Romania sa o sustina la summitul UE care are ca tema proiectul de reforma al Constitutiei europene.   CONSULTARI. Premierul a convocat ieri dupa-amiaza o consultare cu partidele parlamentare pe aceasta tema, la finalul careia a declarat ca "exista o larga baza de sustinere" in privinta dorintei Romaniei de a contribui la iesirea din aceasta situatie tensionata in legatura cu Tratatul Constitutional. Intrebat daca a discutat cu Basescu despre pozitia Romaniei la aceasta reuniune, premierul a evitat raspunsul, spunand doar ca "are convingerea ca delegatia romana va prezenta o pozitie comuna", pe baza unui document elaborat de MAE, potrivit careia Romania doreste pastrarea "substantei" fostei Constitutii europene, ratificata deja prin tratat de tara noastra. Tariceanu a adaugat ca, in principiu, Romania urmareste doua aspecte - pe de o parte iesirea din impas in privinta Tratatului Constitutional si, pe de alta parte, promoveaza principiul potrivit caruia UE sa poata deveni un actor puternic pe plan international in privinta politicii externe si de securitate. La reuniune, data alegerilor pentru PE a fost abordata doar "tangential", dupa cum a declarat premierul. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca a propus luna noiembrie pentru organizarea scrutinului, dar ca alegerea datei ii revine Guvernului. Premierul a expediat insa subiectul spunand ca alegerile vor fi organizate in toamna, lucru afirmat si de reprezentantii celorlalte partide prezente la discutii.   VOT UNINOMINAL. Tariceanu a mai spus ca s-a discutat si despre proiectul privind votul uninominal, care ar putea fi adoptat in sesiune extraordinara in prima Camera, dupa ce va fi analizat de comisia speciala in perioada de vara. La discutii, PSD a ridicat si problema proiectului privind majorarea punctului de pensie, Geoana conditionand de adoptarea lui votul pozitiv al PSD asupra legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei. Geoana a mai pus o conditie, aceea a adoptarii celor doua motiuni simple ale PSD, pe Sanatate si pe Agricultura, in Parlament.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.