Ministrii europeni de Externe au decis modul in care ar trebui prezentat noul Tratat UE, fara a se folosi termenul a€śConstitutiea€ť si fara a contine simboluri precum un steag al UE. Divergentele in legatura cu prevederile textului raman nerezolvate, informeaza publicatia electronica EUObserver. "Desigur, nu avem garantia succesului pe care il speram cu totii", a afirmat ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, dupa reuniunea de duminica de la Luxembourg. El a precizat ca au avut loc progrese si a explicat ca toate cele 18 state care au ratificat tratatul initial au fost de acord sa renunte la denumirea de "Constitutie". Noul Tratat UE va fi unul "modificat", care schimba actualul Tratat de la Nisa si evita termenii constitutionali, despre care criticii afirma ca ii confera Uniunii Europene aspectul unui stat.
Intalnirea de la Luxembourg a realizat un acord in privinta renuntarii la simbolurile Uniunii, precum steagul cu 12 stele sau imnul UE, prevazute de documentul din 2004. "Toti am decis ca simbolurile pot fi scoase din text, mai putin euro", a afirmat ministrul de Externe al tarii-gazda, Jean Asselborn.
Totusi, o serie de dezacorduri profunde persista inca, dincolo de denumiri sau simboluri, si care se refera la partajarea puterii intre UE si statele membre. Statutul Cartei Drepturilor Fundamentale, document care prezinta drepturile cetatenilor Uniunii cuprinse in Constitutia initiala, face obiectul unei puternice controverse, Marea Britanie opunandu-se unei carte cu putere de lege. Statutul juridic al acestei carte a figurat si pe lista de observatii ale Frantei si Spaniei de duminica. Cele doua tari incearca si abolirea dreptului de veto intr-o serie de alte domenii, insa masura este dezaprobata de Londra, care nu este deocamdata pregatita sa renunte la dreptul de veto in problemele justitiei si ale afacerilor interne. (Mediafax)